Akcenta logo

    Demascarea MITURILOR despre CONTRACTELE LA TERMEN (Forward)

    3. 5. 2021

    Demascarea MITURILOR despre CONTRACTELE LA TERMEN (Forward)

    Ultimii 5 ani au fost marcați de numeroase schimbări majore pe scena economică internațională.

    Brexit-ul, intensificarea războaielor comerciale, testările de arme nucleare, tensiunile între țări sau regiuni, pandemia de Coronavirus, schimbările rapide generate de trendurile de consum din piețele economice – toate au condus la o oarecare obișnuință cu ideea de RISC în mentalitatea antreprenorilor.

    Cuantificarea riscurilor asociate acestor evenimente de turbulență pot genera efecte negative extreme asupra bilanțurilor și marjelor comerciale, devenind esențial ca liderii de companii să fie conștienți de necesitatea adoptării unor soluții eficiente pentru a diminua riscul la care sunt expuse afacerile lor în piețele internaționale.

    În acest sens, acoperirea împotriva riscurilor valutare poate fi un instrument foarte util și profitabil.

    Atunci, de ce nu este folosită mai mult această soluție, în avantajul companiilor cărora li se potrivește?

    Răspunsul este simplu: din motive de informare incompletă în ceea ce privește modul de funcționare a acesteia și credința nemotivată în anumite mituri asociate.

    Aceste cauze îi împiedică pe antreprenorii să ia cele mai bune măsuri pentru evitarea riscurilor din business, principalul efect fiind pierderea oportunităților care le-ar ajuta compania.

    Întrucât este important să clarificăm ce este hedging-ul și ce nu este, în cele ce urmează v propunem demascarea acestor mituri, astfel încât să clarificăm ce anume face ca o strategie de acoperire valutară (hedging) să funcționeze eficient și cum puteți să o adoptați și pentru compania dumneavoastră, fără niciun risc asociat!

    Mitul #1: Hedging-ul este util doar în cazul tranzacțiilor financiare complexe

    Unul din miturile frecvente în comunitatea de business este acela că acoperirea împotriva riscului valutar funcționează doar în cazul tranzacțiilor financiare complicate, în cadrul cărora un risc este de fapt transformat în alt fel de risc. Însă această perspectivă este total nefondată.

    Atunci când gestionarea riscului valutar este făcută corect, ceea ce se întâmplă este că efectele evenimentelor care nu sunt în sfera de control a companiei sunt semnificativ diminuate astfel încât impactul negativ al volatilității valutare la care este expusă compania în mediul internațional este limitat în cuantumul unor marje anticipate. Iar limitarea riscului valutar nu este influențată de complexitatea tranzacției, ci dimpotrivă, funcționează la fel de bine și pentru tranzacții la termen simple – fie ele singulare sau recurente.

    În cele mai multe companii, decizia de a păși în piața internațională se face fără suficientă diligență. Directorii trebuie să știe care este riscul inerent în tranzacțiile externe și să-și anticipeze costurile pe care trebuie să le suporte în cazul în care piețele valutare au o evoluție nefavorabilă semnificativă – spre exemplu de 10% sau chiar mai mult. Atunci când încasările se fac în monedă națională și plățile în valută străină (așa cum este cazul importatorilor), stresul în bilanțul financiar poate fi copleșitor.

    Mitul #2: Acoperirea riscului valutar este disponibilă doar pentru companiile foarte mari

    Organizațiile mari sunt într-adevăr cei mai mari fani ai utilizării instrumentelor derivative (cum sunt cele de hedging). Cu toate astea, companii de toate mărimile pot beneficia de acoperirea valutară. Beneficiile economice ale folosirii instrumentelor financiare de acoperire împotriva riscurilor valutare nu depind însă de mărimea instituției care le utilizează.

    Decizia de a folosi hedging trebuie să fie făcută în funcție de obiectivele strategice ale companiei, nu de mărimea acesteia. La AKCENTA sprijinim companiile mici și mijlocii (IMM) de peste 11 ani să își gestioneze eficient expunerea la riscul valutar. Contrar băncilor, care impun limite valorice destul de mari pentru contractele de hedging, la AKCENTA oferim această soluție pentru tranzacții începând de la 10.000 de euro. Pentru companii mici, hedging-ul este cu atât mai util, dat fiind că nevoia de cash-flow predictibil este considerabil mai mare decât în cazul companiilor mari. Desigur, cu cât tranzacțiile sunt mai mari și economiile sunt mai mari. De asemenea, anumite valute sunt mai potrivite pentru astfel de tranzacții decât altele.

    Spre exemplu, volatilitatea USDRON a cunoscut fluctuații de până la 15% în ultimii 3 ani, comparat cu EURRON, unde deviația maximă a fost de 3%.

    Sursă: https://www.exchangerates.org.uk/

    Mitul #3: Costurile acoperirii împotriva riscului valutar sunt mari

    O concepție frecvent întâlnită în rândul clienților cu care discutăm despre hedging este că un astfel de serviciu este costistitor, ceea ce aduce inevitabil întrebarea: scump, raportat la ce?

    Costurile fixării unei rate de schimb pentru o plată viitoare depind de un număr de factori:

    • Evoluția anticipată a perechii valutare solicitate (calculate de specialiști în funcție de trendurile macroeconomice, istoricul evoluției valutei în situații similare etc.)
    • Tipul de Forward solicitat (descoperiți aici cele 3 opțiuni posibile)
    • Stabilitatea financiară a clientului (în funcție de rezultatele financiare din ultimii 3 ani, este posibil să fie solicitată o garanție adiacentă)
    • La AKCENTA nu percepem nici un comision sau taxă pentru evaluarea cazului și nici pentru administrarea contului

    Serviciile de hedging funcționează la fel precum o poliță de asigurare: plătești pentru a diminua impactul financiar al unei incident nefericit. Când îți asiguri mașina și te trezești că a fost vandalizată, costurile reparațiilor sunt în totalitate suportate de asigurator. Însă firește, dacă nu ai nici un incident, nu îți primești banii înapoi. Similar, în cazul folosirii instrumentelor de tip FORWARD, obligațiile contractuale angajate prin contract trebuie onorate până la data scadentă. Este posibilă folosirea unui curs SPOT pe perioada contractului, însă întreaga sumă contractată prin Forward trebuie utilizată până la termenul convenit și în condițiile agreate. Așadar, dacă evoluția valutară este totuși favorabilă, generarea unui câștig suplimentar nu este posibilă (precum nici asiguratorul de mașini nu te premiază în caz că nu ai folosit polița de asigurare).

    Gestionarea expunerii valutare este o modalitate de a vă asigura un somn liniștit știind că profitul din tranzacțiile viitoare este determinat cu cea mai mare marjă de precizie posibilă – un beneficiu important pentru companiile mici, în cazul cărora fluxul de numerar stabil este una din preocupările principale ale managementului.

    Tranzacționați cu înțelepciune, bazându-vă pe informație de calitate de la specialiști în domeniu, nu pe mituri

    În general, utilizarea schimbului valutar ca o componentă a portofoliului de investiții sau pentru a gestiona eficient fluxurile de bani este esențială în strategia financiară a oricărei organizații ce operează pe piața internațională. A fi informat corect este primordial pentru a putea lua decizii corecte. Specialiștii AKCENTA vă pot furniza informații importante în baza experienței extinse pe care o au în tradingul valutar. 

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube