Akcenta
 
 
AkcentaAccesare OLB
Pagina principalăServiciiOperațiuni la termenForward cu perioada de scadență variabilă

Forward cu perioada de scadență variabilă

Dacă importatorul sau exportatorul estimează cu dificultate scadența viitoare a încasărilor sau a obligațiilor, poate folosi acoperirea prin intermediul forwardului cu scadență variabilă.
Forwardul cu scadență variabilă este bazat pe aceleași principii ca forwardul și anume, suma definită exact este acoperită cu un curs fix, doar cu diferența unui termen de scadență variabil. Data stabilită anterior decontării forwardului este înlocuită cu un interval de trei săptămâni (1 săptămână înainte și 2 săptămâni după scadență), iar în cadrul acestui interval de timp poate fi efectuat schimbul în în orice zi lucrătoare printr-o tranzacție la cursul stabilit anterior.
De asemenea, acest instrument permite firmelor să utilizeze mai bine cursul fix în calculele aferente planificărilor financiare.

 
EXEMPLU
Client importator:
Clientul a cumpărat în 30 iunie de la un furnizor marfă în valoare de 100.000 EUR cu livrare peste 3 luni. Nu știe data exactă a realizării plății pentru această marfă și nu vrea să fie expus riscului de fluctuație a cursurilor de schimb. În 30 Iunie, clientul va încheia un curs forward cu o perioada de decontare din 26 septembrie până în 14 octombrie, când, în orice zi lucrătoare, cel târziu în 14 octombrie, va cumpăra euro.
 
În cazul în care acest produs v-a stârnit interesul și credeți că l-ați folosi ca un instrument avantajos pentru limitarea riscului în cadrul activității dvs. economice, nu ezitați să contactați punctul de lucru care se ocupă de dealing al societății AKCENTA CZ.
Akcenta
Descrierea serviciului
Linkuri conexe

Operațiunea la termen este un tip de bază de acoperire valutară fixă. Este vorba de un contract privind cumpărare sau vânzare viitoare a valutei străine la un un curs fix stabilit, realizată într-o perioadă stabilită anterior, care, în cazul forwardului cu scadență variabilă, este stabilită la un interval de trei săptămâni. Cursul la termen este bazat pe diferența dintre cursul de pe piață și punctele la termen. Punctele la termen sunt calculate ca diferența dintre ratele dobânzilor ale valutelor de conversie. Cu un curs la termen fix, firma obține siguranță și înlătură riscul rezultat din evoluția viitoare negativă a cursurilor de schimb. Pe de altă parte, nu poate profita de o eventuală evoluție pozitivă a acestor cursuri. De asemenea, firma determină exact fluxul său de numerar în lei, iar în tranzacție nu sunt incluse alte comisioane sau costuri. Forwardul propriu-zis nu intră în contabilitate.