Întrebări frecvente

    Întrebări frecvente

    Altele

    Obligația de a avea LEI este în conformitate cu Regulamentul EMIR (Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului UE) nr. 648/2012 privind instrumentele financiare derivate OTC-Over-the-counter, centrala părților opuse și registrele datelor de tranzacții). EMIR obligă toate părțile opuse financiare și non-financiare să avizeze/notifice registrelor datelor de tranzacții (RDT) încheierea tranzacțiilor cu toate derivatele și eventuale modificări. Avizarea trebuie să fie depusă cel târziu în ziua următoare de la efectuarea derivatului. Pentru avizare/notificare este nevoie ca fiecare persoană juridică sa dispună de așa-numit LEI care identifică subiectul respectiv. Este vorba despre un identificator unic local alfanumeric cu 20 de poziții a persoanei juridice care permite un reporting corect a tranzacțiilor cu derivate. Este atribuit conform standartului ISO 17442 ”Financial Services – Legal Entity Identifier (LEI)”. Un LEI poate avea doar o unică persoană juridică pe plan mondial.

    Cum solicit identificatorul LEI?

    Fiecare client (entitate juridică) solicită codul LEI în mod individual, prin intermediul formularului web. Persoana autorizată completează toate datele obligatorii sau alte informații opționale, prin intermediul formularului electronic disponibil aici: https://www.codlei.ro/#taotlus-form

    Prelungirea valabilității LEI

    Codul LEI are o valabilitate de un an. Cu 4 săptămâni înainte de încetarea valabilității, clientul primește de la Registrul LEI o notificare cu privire la obligativitatea de a achita taxa anuală (primește o altă factură).

    Taxele

    Alocarea codului LEI nu este o activitate lucrativă și servește doar pentru acoperirea costurilor de operare și implementare. Se poate plăti în RON. Taxa de alocare este de 250 RON pentru 1 an (puteți aplica pentru 3 ani preț 600 RON sau 5 ani preț 950 RON). Prețul pentru reînnoirea codului după 1 an este de 250 RON. Modificarea datelor se face gratuit. În caz de neplată a taxei, codul LEI devine nul și nu va fi utilizat pentru raportare.

    Cine reportează

    Înainte de semnarea contractului (CCPI-contract cadru plăţi şi investiţii), clientul indică dacă autorizează/nu autorizează Societatea AKCENTA de a aviza datele privind încheierea, modificarea sau terminarea Tranzacției la termen care a fost încheiată cu Societatea AKCENTA către RDT (clientul va bifa în CC opţiunea EMIR da/nu). Pentru clienți este întotdeauna un avantaj atunci când reportingul este executat de Societate, deoarece acesta nu este taxat.

    Societatea reportează în numele clientului (EMIR da)

    Această autorizație poate fi acordată numai în legătură cu toate Tranzacțiile la termen încheiate între Client și Societate de la autorizația intrată în vigoare. Mai multe detalii sunt menționate în CCG. Clientul comunică identificatorul LEI Societății la semnarea contractului cadru (CCPI), cel târziu în termen de 14 zile după încheierea primei tranzacții la termen. Condiția pentru încheierea tranzacțiilor la termen este de a comunica Societățiii indicatorul LEI. În cazul în care clientul autorizează Societatea să reporteze în numele său și nu comunică indicatorul LEI, clientul este rugat să completeze LEI. În cazul în care clientul în termen de 14 zile după încheierea primei tranzacții nu va completa LEI, alte tranzacții la termen nu vor fi încheiate cu el.

    Clientul reportează individual (EMIR nu)

    Astfel clientul nu consimte reportingul tranzacțiilor de către Societate și tranzacțiile le reportează individual. Chiar și în acest caz, clientul este obligat să comunice Societății indicatorul LEI și să reporteze tranzacțiile individual direct către RDT. Taxele legate de reportingul direct sunt de 3800 EUR (suma orientativă) chiar și pentru înregistrare în calitate de subiect de reporting. Aceasta nu scapă clientul de obligația de a înregistra LEI (vezi mai sus). Reportingul este o formă structurată în conformitate cu regulile predefinite și este în format CSV. Este vorba de un tabel detaliat care conține câteva zeci de coloane.

    Înapoi la: Întrebări frecvente

    Glosar de termeni

    A

    ADET
    Asociația pieței valutare - o asociație profesională a principalilor dealeri nebancari de schimb valutar din Republica Cehă.
    Autentificarea prin SMS
    SMS-ul de autentificare este un cod numeric utilizat pentru a verifica identitatea utilizatorului atunci când utilizează aplicația Online Broker (OLB). SMS-ul de autentificare este trimis la numărul de telefon mobil al utilizatorului specificat în contractul de cont. Este un cod unic care nu poate fi utilizat din nou și are o valabilitate limitată la 5 minute. Codul de autentificare este un identificator unic al utilizatorului în sensul Legii privind operațiunile de plată.
    Acord-cadru
    Termen pentru un acord între AKCENTA CZ a.s. și clienții săi care doresc să coopereze în domeniul tranzacțiilor valutare și al operațiunilor de plată internaționale, care autorizează AKCENTA să accepte ordine de plată de la clienții săi în conformitate cu licența Băncii Naționale a Republicii Cehe de a funcționa ca instituție de plată. Acordul-cadru reglementează toate serviciile oferite de AKCENTA CZ a.s.
    Appression
    O creștere (apreciere) a cursului de schimb al unei monede în raport cu o altă monedă, în funcție de situația de pe piața valutară (cerere și ofertă pentru moneda respectivă).
    Anchor
    Ofertă specifică de curs de schimb.
    Acoperirea
    Acoperirea directă a riscului pe baza cuplării diferitelor mișcări - scopul este de a obține o situație în care mișcările de pe partea activă se potrivesc cu cele de pe partea pasivă.
    Amortizarea
    Devalorizare (slăbire) a cursului de schimb al unei monede față de o altă monedă în funcție de situația de pe piața valutară (cerere și ofertă pentru moneda respectivă).
    ARES
    Registrul administrativ al entităților economice - un sistem de informații care colectează date din diverse registre și permite căutarea în toate entitățile economice înregistrate în Republica Cehă.
    ASK
    Prețul la care o bancă vinde valute, adică prețul practicat de un dealer atunci când vinde valute unei alte bănci sau unui client.
    Autentificare alternativă
    Autentificarea alternativă înseamnă că identitatea unui utilizator este verificată printr-o serie de întrebări suplimentare la care numai utilizatorul poate cunoaște răspunsul.
    Autentificare
    Autentificarea se referă la verificarea identității unui utilizator cu ajutorul unui SMS de autentificare.
    Autentificare
    Transmiterea de informații despre o plată viitoare așteptată către AKCENTA CZ a.s.. Permite atribuirea unei plăți în așteptare unui anumit client.