Akcenta top

Analize și informații

Demascarea MITURILOR despre CONTRACTELE LA TERMEN (Forward)
5. 5. 2021
Ultimii 5 ani au fost marcați de numeroase schimbări majore pe scena economică internațională. Brexit-ul, intensificarea războaielor comerciale, testările de arme nucleare, tensiunile între țări sau regiuni, pandemia de Coronavirus, schimbările rapide generate de trendurile de consum din piețele economice – toate au condus la o oarecare obișnuință cu ideea de RISC în mentalitatea antreprenorilor.
Top perechi valutare de urmărit în 2021
23. 4. 2021
Vremurile tulburi din punct de vedere economic înseamnă volatilitate ridicată. 2020 a fost un an de șoc și a generat fisuri pe piețele financiare, fisuri ce persistă și în 2021. Însă, în timp ce pentru mulți jucători economici volatilitatea este un risc, pentru alții reprezintă o oportunitate.
Internaționalizarea CNY aduce un vânt al schimbării pe piața monetară în 2021
4. 3. 2021
Cine mai poate pune la îndoială pretențiile de supremație economică mondială a Chinei? Privite din această perspectivă, nu ne miră nici eforturile concentrate ale conducătorilor chinezi din ultimii șase ani pentru detronarea continentului american din punct de vedere al performanței economice, cât și pentru transformarea Yuanului în cea mai tranzacționată monedă a lumii.
12 termeni și noțiuni pe care trebuie să îi cunoască orice importator
1. 2. 2021
Imaginați-vă că ați achiziționat recent un nou dispozitiv inteligent, însă nu v-a fost oferit manualul de utilizare. Oricât de intuitiv este dispozitivul, riscați să nu îl puteți folosi la potențialul maxim din cauza informațiilor lipsă.
Cele mai frecvente greșeli făcute de importatori și cum pot fi evitate
21. 12. 2020
În hățișul mereu schimbător al reglementărilor oficiale și neoficiale care guvernează sectorul de import-export, este absolut normal pentru o companie să greșească, cu atât mai mult cu cât legislația și interpretarea ei lasă loc prea multor necunoscute.
CINE A SPUS CĂ ANUL ACESTA NU CĂLĂTORIM
15. 12. 2020
Suntem în prag de încheiere a anului 2020, un an dificil care ne-a schimbat fiecăruia dintre noi percepția despre viață, despre lumea în care trăim, despre grija pe care trebuie să ne-o purtăm unii altora și despre ce înseamnă bucuria libertății.
Factori de luat în considerare în finanțarea unei afaceri de import-export
3. 12. 2020
Nevoia de finanțare a unei companii de import-export poate apărea în orice moment al existenței ei. De cele mai multe ori, finanțarea este destinată derulării operațiunilor curente și creșterii volumului de marfă sau servicii importat.
Cum să pornești o afacere de import-export în România
3. 11. 2020
Comerțul există de când lumea și va rezista oricât timp oamenii vor avea nevoie de bunuri. La fel de adevărat este că, și în comerț, lucrurile sunt într-o permanentă mișcare, iar revoluția digitală și tehnologică schimbă nu doar manufactura, ci și derularea propriu-zisă a afacerilor. Este de înțeles, deci, că mulți antreprenori români analizează serios deschiderea unui business de import-export.
Verificați în doar 2 minute câți bani pierdeți datorită comisioanelor bancare sau a fluctuațiilor nefavorabile de curs valutar și aflați cum puteți optimiza aceste costuri
9. 10. 2020
În contextul actual dificil creat de pandemie, majoritatea afacerilor resimt scăderi în venituri, unele chiar până la punctul în care pragul de profitabilitate nu mai este atins.
Plăți SEPA GRATUITE, cu ocazia aniversării a 6 ani pe piața din România
18. 9. 2020
Septembrie 2020 marchează 6 ani de când AKCENTA activează pe piața din România. Începând cu această dată, lansăm oferta aniversară către toți clienții actuali sau viitori din România, anume gratuitate la toate plățile SEPA efectuate prin AKCENTA. Oferta nu are un termen de expirare, însă compania își rezervă dreptul de a o suspenda în orice moment. Această decizie are scopul de a ajuta mediul de afaceri românesc pe durata pandemiei.
Cum au performat exportatorii și importatorii români în pandemie
26. 8. 2020
Pandemia de coronavirus a generat o întrerupere fără precedent a comerțului mondial, situație care a afectat comercianții români care tranzacționează cu parteneri străini, forțându-i să facă față lockdownului general prin restricții, schimbări de reguli, interdicții și beneficiind în tot acest timp de ajutor limitat.
Riscuri și oportunități pentru importatorii români în 2020
11. 8. 2020
31.093,4 milioane euro. Aceasta este valoarea globală a importurilor realizate de România în primele patru luni ale anului curent, conform datelor Institutului Național de Statistică. Criza mondială de sănătate a schimbat însă trendul ascendent al importurilor înregistrat constant în ultimii ani. Chiar și așa, importatorii pot reduce la minim impactul negativ, sau chiar pot profita de oportunitățile apărute în acest context.
Miroslav Novák, analist AKCENTA CZ: „În al doilea trimestru ne așteptăm la o încetinire drastică a creșterii economice”
23. 6. 2020
Situația economică începe să se îmbunătățească, dar gradul ridicat de incertitudine legat de evoluția principalelor sectoare de activitate va conduce la la un declin destul de sever al PIB în zona euro.
Pandemia, o oportunitate pentru a reduce dependența de brandul „made in China”
22. 6. 2020
Recent, pandemia de coronavirus ne-a arătat cât de dependentă este lumea în care trăim de importurile din China, dar și cât de vulnerabili suntem la ruperea lanțurilor internaționale de aprovizionare și la o perturbare a „ordinii mondiale” bazate pe globalizare. Se ridică astfel întrebarea: mai face sens pentru importatori să își bazeze activitatea pe aprovizionarea din China?
Analiza financiara: dinamica din piata muncii si ce angajatori au de castigat
14. 5. 2020
Covid-19 a „virusat” intreaga economie, dar piata muncii pare sa fie lovita cel mai dur.
Covid-19 zguduie comerțul transfrontalier și reorientează importatorii către noi măsuri de optimizare a activității
19. 3. 2020
După mai bine de 10 ani, o nouă criză lovește economia mondială, într-un mod în care nimeni nu s-ar fi așteptat.
Salvatorul zonei euro M. Draghi își încheie după 8 ani mandatul de președinte al Băncii Centrale Europene
24. 10. 2019
Ședința de astăzi a Băncii Centrale Europene (BCE) nu a adus, după toate aparențele, schimbări radicale în ceea ce privește politica monetară.
În ciuda creșterii economice rapide, pe China o așteaptă mari provocări
3. 8. 2018
Una dintre principalele teme economice ale ultimelor săptămâni este creșterea măsurilor protecționiste dintre China și SUA, adică dintre țări care luptă pentru poziția de lider economic global. Despre situația economică a SUA se scrie destul de des, însă situația economiei Chinei și provocările pe care această țară din estul Asiei trebuie să le înfrunte nu sunt discutate foarte des. O analiză recentă a Fondului Monetar Internațional, care ia în calcul evoluțiile anterioare și viitoare ale acestui gigant economic, va fi relevantă în acest caz.
Războaiele comerciale - un pericol real sau doar o panică inutilă?
29. 3. 2018
După criza financiară și economică din anii 2008 și 2009 au existat la nivel mondial temeri puternice că lumea se va îndrepta spre protecționismul comercial, ceea ce în cele din urmă s-a și întâmplat. Este renumită declarația președintelui francez din acea vreme, N. Sarkozy, cum că protecționismul este un cuvânt murdar. Lumea a știut să evite atunci protecționismul comercial, dar oare va ști să o facă și acum, în 2018?
Rezultatele alegerilor parlamentare din Italia - un avertisment pentru Europa, dar mai ales o mare incertitudine pentru Italia
7. 3. 2018
Chiar dacă există o serie întreagă de diferențe între partidele, grupările și blocurile italiene, se poate găsi și ceva ce le unește. Numitorul comun constă în reducerea impozitelor, din pensii și beneficii sociale mai mari, pur și simplu populism. Este paradoxal că, pe ultima sută de metri, aceleași partide politice promovează o reducere semnificativă a datoriei statului italian în următorul deceniu, adică cu 20 până la 40 la sută, ceea ce este complet ireal.
România – noul tigru economic european?
5. 10. 2017
Dacă vrem să numim o țară tigru economic, ar trebui să ne concentrăm nu doar asupra creșterii PIB-ului, dar și asupra altor indicatori cum ar fi, de exemplu, investițiile. De fapt, investițiile, și nu consumul casnic, sunt cele care ajută țările mai slab dezvoltate să ajungă din urmă țările mai puternice din punct de vedere economic. Iar în ceea ce privește investițiile, România nu prea excelează, ba dimpotrivă.
Alegerile parlamentare din Germania – impactul limitat asupra euro, neconcordanță a programului între FDP (Partidul Liber Democrat) și Partidul Verde
26. 9. 2017
FDP, ca partid liberal, promovează comerțul liber, o susținere mai mare a antreprenoriatului, reducerea birocrației și a contribuțiilor sociale, pe scurt, reducerea datoriei de stat. În partea opusă, Partidul Verde promovează costuri mai mari pentru așa-numită politică verde, introducerea de taxe mai mari pentru cei foarte bogați și înăsprirea controlul asupra sectorului bancar.
Situația economică actuală a României punând accent pe comerțul exterior
14. 7. 2016
În ultimii ani România face parte din economiile din Europa cu cea mai rapidă creștere. Este vorba despre economia unde rolul principal joacă îndeosebi industria dar care are, de asemenea, un mare potențial în agricultură datorită condițiilor naturale favorabile.
Semnificația cooperării dintre țările Grupului de la Visegrad
30. 3. 2016
În ultimul timp s-au intensificat discuțiile în cadrul țărilor Grupului de la Visegrad, format din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia. Aceste țări au multe în comun, luând în considerare și istoria recentă. Care este însă legătura economică dintre țările menționate și au avut loc schimbări în acest sens în ultimele două decenii? Răspunsul la această întrebare îl căutăm cu ajutorul datelor despre evoluția comerțului extern.
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
42.000
de clienți
20
peste
de ani experiență
Prin utilizarea acestui web sunteți de acord cu salvarea și utilizarea fișierelor cookies. Mai multe despre protecția datelor personale.