Akcenta top

Analizele

În ciuda creșterii economice rapide, pe China o așteaptă mari provocări
3. 8. 2018
Una dintre principalele teme economice ale ultimelor săptămâni este creșterea măsurilor protecționiste dintre China și SUA, adică dintre țări care luptă pentru poziția de lider economic global. Despre situația economică a SUA se scrie destul de des, însă situația economiei Chinei și provocările pe care această țară din estul Asiei trebuie să le înfrunte nu sunt discutate foarte des. O analiză recentă a Fondului Monetar Internațional, care ia în calcul evoluțiile anterioare și viitoare ale acestui gigant economic, va fi relevantă în acest caz.
Războaiele comerciale - un pericol real sau doar o panică inutilă?
29. 3. 2018
După criza financiară și economică din anii 2008 și 2009 au existat la nivel mondial temeri puternice că lumea se va îndrepta spre protecționismul comercial, ceea ce în cele din urmă s-a și întâmplat. Este renumită declarația președintelui francez din acea vreme, N. Sarkozy, cum că protecționismul este un cuvânt murdar. Lumea a știut să evite atunci protecționismul comercial, dar oare va ști să o facă și acum, în 2018?
Rezultatele alegerilor parlamentare din Italia - un avertisment pentru Europa, dar mai ales o mare incertitudine pentru Italia
7. 3. 2018
Chiar dacă există o serie întreagă de diferențe între partidele, grupările și blocurile italiene, se poate găsi și ceva ce le unește. Numitorul comun constă în reducerea impozitelor, din pensii și beneficii sociale mai mari, pur și simplu populism. Este paradoxal că, pe ultima sută de metri, aceleași partide politice promovează o reducere semnificativă a datoriei statului italian în următorul deceniu, adică cu 20 până la 40 la sută, ceea ce este complet ireal.
România – noul tigru economic european?
5. 10. 2017
Dacă vrem să numim o țară tigru economic, ar trebui să ne concentrăm nu doar asupra creșterii PIB-ului, dar și asupra altor indicatori cum ar fi, de exemplu, investițiile. De fapt, investițiile, și nu consumul casnic, sunt cele care ajută țările mai slab dezvoltate să ajungă din urmă țările mai puternice din punct de vedere economic. Iar în ceea ce privește investițiile, România nu prea excelează, ba dimpotrivă.
Alegerile parlamentare din Germania – impactul limitat asupra euro, neconcordanță a programului între FDP (Partidul Liber Democrat) și Partidul Verde
26. 9. 2017
FDP, ca partid liberal, promovează comerțul liber, o susținere mai mare a antreprenoriatului, reducerea birocrației și a contribuțiilor sociale, pe scurt, reducerea datoriei de stat. În partea opusă, Partidul Verde promovează costuri mai mari pentru așa-numită politică verde, introducerea de taxe mai mari pentru cei foarte bogați și înăsprirea controlul asupra sectorului bancar.
Situația economică actuală a României punând accent pe comerțul exterior
14. 7. 2016
În ultimii ani România face parte din economiile din Europa cu cea mai rapidă creștere. Este vorba despre economia unde rolul principal joacă îndeosebi industria dar care are, de asemenea, un mare potențial în agricultură datorită condițiilor naturale favorabile.
Semnificația cooperării dintre țările Grupului de la Visegrad
30. 3. 2016
În ultimul timp s-au intensificat discuțiile în cadrul țărilor Grupului de la Visegrad, format din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia. Aceste țări au multe în comun, luând în considerare și istoria recentă. Care este însă legătura economică dintre țările menționate și au avut loc schimbări în acest sens în ultimele două decenii? Răspunsul la această întrebare îl căutăm cu ajutorul datelor despre evoluția comerțului extern.
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
36.000
de clienți
20
peste
de ani experiență
Prin utilizarea acestui web sunteți de acord cu salvarea și utilizarea fișierelor cookies. Mai multe despre protecția datelor personale.