Akcenta top

Alegerile parlamentare din Germania – impactul limitat asupra euro, neconcordanță a programului între FDP (Partidul Liber Democrat) și Partidul Verde

Alegerile parlamentare din Germania – impactul limitat asupra euro, neconcordanță a programului între FDP (Partidul Liber Democrat) și Partidul Verde

FDP, ca partid liberal, promovează comerțul liber, o susținere mai mare a antreprenoriatului, reducerea birocrației și a contribuțiilor sociale, pe scurt, reducerea datoriei de stat. În partea opusă, Partidul Verde promovează costuri mai mari pentru așa-numită politică verde, introducerea de taxe mai mari pentru cei foarte bogați și înăsprirea controlul asupra sectorului bancar.

Alegerile parlamentare din Germania s-au încheiat prin victoria partidului favorit CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială) cu obținerea a 32,8 %, apoi SPD (Partidul Social Democrat) cu 20,4 %, AfD (Alternativa pentru Germania) cu 13,0 %, FDP cu 10,7 %, Die Linke cu 9,1 % și Partidul Verde 9,0 %. Având în vedere faptul că democrații sociali SPD au refuzat în prealabil continuarea coaliției mari, din rezultatele alegerilor se conturează coaliția CDU/CSU, FDP și Partidul Verde. Însă negocierile de coaliție pot fi complicate, având în vedere nepotrivirea de opinii în unele chestiuni politico-economice cheie, precum adâncirea integrării economice a zonei euro, a reformei economice și politica fiscală în Germania, dar și politica externă. În special FDP și Partidul Verde dețin poziții opuse în multe aspecte.

Probleme concrete pot apărea în chestiuni economice. FDP, ca partid liberal, promovează comerțul liber, o susținere mai mare a antreprenoriatului, reducerea birocrației și a contribuțiilor sociale, pe scurt, reducerea datoriei de stat. În partea opusă, Partidul Verde promovează costuri mai mari pentru așa-numita politică verde, introducerea de taxe mai mari pentru cei foarte bogați și înăsprirea controlul asupra sectorului bancar. De asemenea, în ceea ce privește integrarea europeană, partidele menționate dețin poziții diferite. FDP propune permiterea „Europei cu mai multe viteze”, încetarea politicii taxelor zero a Băncii Centrale Europene și nu este de acord cu partajarea datoriilor și transferurile între țările zonei euro. În schimb, Partidul Verde este un partid puternic proeuropean, care susține o integrare politico-economică UE mai strânsă, întărirea competențelor Parlamentului European și reducerea măsurilor de austeritate. Prin urmare, poate fi problematic și acordul în ceea ce privește politica externă. FDP este adeptul unui rol mai puternic al UE în NATO cu concentrare pe SUA. În schimb, Partidul Verde este împotriva acordurilor economice, cum este de exemplu TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții), preferă o politică de apărare UE comună și este împotriva costurilor de apărare care depășesc 2 % din PIB.

Pe piața valutară, ca reacție la rezultatul alegerilor parlamentare germane, euro s-a depreciat față de dolarul american la nivelul 1,19 USD/EUR. Însă în ciuda negocierilor posibile complicate privind viitoarea coaliție, nu pot fi așteptate impacturi semnificative asupra valorii monedei europene comune.

Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență