Akcenta top

Analiză 2022. Impactul inflației în afacerile românești din export-import

Analiză 2022. Impactul inflației în afacerile românești din export-import
Analiză 2022. Impactul inflației în afacerile românești din export-import

Fenomenul inflației este un subiect extrem de actual și asta nu doar în România.Toate marile state ale lumii se confruntă, în prezent, cu rate crescute ale inflației, un fenomen care afectează întreaga economie, de la ratele dobânzilor la prețurile bunurilor de consum. Pe scurt, inflația reduce valoarea monedei în timp – astăzi poți cumpăra cu un Leu mai puțin decât ai fi cumpărat ieri.

Creșterea ratei inflației nu a avut loc doar pe fondul tensiunilor militare din Ucraina – analiștii de la BCE (Banca Central Europeană) vorbesc despre asta încă din vara anului trecut, atunci când în lunile august, septembrie și octombrie 2021, inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani (7.9%). Anul trecut, inflația a crescut din cauza redeschiderii economiei în urma pandemiei de coronavirus, a prețurilor ridicate la produsele energetice și în urma manifestării unuifenomen denumit de staticieni „efect de bază”. Astăzi, vorbim deja de cel mai mare nivel al ratei inflației din ultimii 18 ani – în luna mai 2022 a atins pragul de 14.5%. Creșterea ratei de inflație într-un ritm atât de accelerat are la bază o creștere a prețurilor produselor energetice (cu 45% peste nivelul prețului din 2021), dar și o creștere a costurilor de transport și de producție (în special, scumpirea îngrășămintelor).

Previziunile BNR referitoare la inflație, accelerate de realitatea economică

Banca Națională a României previziona o rată a inflației de două cifre abia în al doilea trimestru al acestui an, însă aceasta a atins pragul de 10% încă din luna martie, pe fondul scumpirilor accentuate. Într-un raport publicat de Institutul Național de Statistică, prețurile de consum au crescut cu 1.2% în luna mai 2022 față de luna aprilie 2022, iar în top  3 scumpiri înregistrate în mai 2022 față de mai 2021 se regăsesc următoarele categorii:

  • Gazele: +86.71%;
  • Cartofii: +50.93%;
  • Uleiul comestibil: +44.14%;

Revenind la prognoza BNR cu privire la rata inflației în perioada următoare, specialiștii susțin că nivelul inflației va crește în trimestrul II al acestui an, atunci când se poate atinge un maxim de 14.2%, urmând ca ulterior să înceapă să descrească progresiv și să ajungă din nou la o rată a inflației cu o cifră abia în trimestrul III al anului 2023.

Proiecția inflației anuale a prețurilor IPC și intervalul de incertitudine asociat

Sursa: BNR.

În cifre, proiecția inflației prețurilor de consum se prezintă astfel:

 

T1 2022

T2 2022

T3 2022

T4 2022

T1 2023

T2 2023

T3 2023

T4 2023

Ținta

 

 

 

2,5

 

 

 

2,5

Efectiv/ Prognoză**(%)

10,2

14,2

13,7

12,5

10,0

12,4

7,8

6,7

taxe constante* (%)

10,1

14,3

13,8

12,7

10,0

11,9

7,3

6,3

Interval de incertitudine (%)

-

±0,4

±0,9

±1,2

±1,5

±1,7

±1,7

±1,8

Un lucru important menționat de Banca Națională Română este faptul că războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei amplifică riscurile la adresa perspectivei activității economice, dar și a evoluției inflației pe termen mediu. Specialiștii BNR susțin că aceste riscuri provin din evoluția cotațiilor materiilor prime (în special a celor agroalimentare și energetice), dar și din blocajele din cadrul lanțurilor de producție și aprovizionare.

Inflația crește riscurile directe în afacerile de import-export

Afacerile de import-export se confruntă cu multe probleme în ultimul timp, de la blocajele prelungite din lanțurile de producție, până la volatilitatea crescută a monedelor străine.

Unul dintre cele mai afectate de acest context geo-politic este sectorul auto, categorie care a înregistrat perturbări în lanțurile internaționale de producție și a diminuat semnificativ nivelul ofertei (atât pe plan local, cât și pe plan extern). Multe companii din această industrie au fost nevoite să recurgă la suspendări temporare ale producției din cauza penuriei de materie primă și materiale (cum este cazul semniconductorilor), afectând, la rândul lor, și alte activități și industrii conexe – echipamente electrice, industria de prelucrare a lemnului etc. Unele dintre ele, in principal cele care aveau încheiate parteneriate comerciale cu furnizori din Ucraina, se orientează acum către țările din Europa pentru aprovizionarea cu mărfuri și materiale. Industria de transport și industria chimică sunt și ele afectate într-o mare măsură de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

O evoluție negativă mai puternică a inflației decât cea estimată de BNR își va face simțită efectele în afacerile de import-export unde profitul este dificil de obținut în condiții de volatilitate crescută a monedelor străine în care se tranzacționează frecvent. Din analizele statistice ale tranzacțiilor curente efectuate de importatori și exportatori prin intermediul AKCENTA reiese că cele mai mari variații de curs au apărut în 2022 la HUF (forint maghiar), USD și PLZ (zlot polonez), tendințe care se mențin și la data publicării acestui articol. Nu sunt semne că economia se va stabiliza nici pentru restul anului curent, dar nici pentru 2023, astfel că strategiile de business ale antreprenorilor români încep să ia în calcul măsuri care privesc cursule de schimb.

Incertitudinile și temerile crescute privind creșterea costurilor de producție și, pentru importatori, creșterea prețurilor de achiziție a mărfurilor, determină managerii din comerțul internațional să se orienteze către reducerea riscurilor financiare, inclusiv prin eficientizarea costurilor aferente tranzacțiilor valutare.

Mediul de afaceri global se așteaptă la o scădere drastică a profitului în 2022, inflația fiind doar una dintre probleme. Dacă în 2021, înainte de conflictul armat din Europa, companiile luau în calcul extinderea business-ului pe noi piețe, strategiile au fost actualizate iar noua țintă este minimizarea pierderilor.

România continuă să aibă o cotă mai mare de importuri decât de exporturi, astfel că riscul este în continuare mai crescut pentru exportatori. Pentru aceștia diferența dintre a păstra un business viabil și a atinge cota zero de profit este foarte mică.

Europa, piața preferată de export a companiilor românești este extrem de sceptică în contextul socio-politic actual. De exemplu, a crescut numărul companiilor germane îngrijorate de impactul costurilor energiei, al evenimentelor geopolitice și întârzierilor transporturilor asupra propriilor afaceri.

Pentru compania dumneavoastră de import-export este recomandat să urmăriți nu doar evoluția zilnică a pieței valutare, ci și să gestionați inteligent riscul valutar. Numerarul rămâne principala sursă de finanțare pentru importatori și exportatori, iar pentru asigurarea unui cashflow suficient este nevoie de instrumente financiare care, fie să vă ajute să economisiți, fie să vă sprijine în menținerea costurilor la un nivel stabil.

Oricare ar fi obiectivele dumneavoastră financiare pentru 2022, nu ezitați să intrați în contact cu un reprezentant AKCENTA gata să vă ofere soluțiile personalizate sectorului în care activează compania dumneavoastră!

Soluții pentru IMM-uri din partea celui mai mare fintech din Europa Centrală

Analiză oferită de AKCENTA – primul fintech destinat exclusiv companiilor, care de mai bine de 20 de ani oferă IMM-urilor condiții inegalabile pentru schimburi valutare și plăți internaționale. 
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență