Akcenta top

Analiză AKCENTA: Antreprenorul român are 45-49 de ani, SRL cu 5-15 angajați și face schimb valutar prin telefon

Analiză AKCENTA: Antreprenorul român are 45-49 de ani, SRL cu 5-15 angajați și face schimb valutar prin telefon

Antreprenorul din România are 45-49 de ani, deține o societate comercială cu răspundere limitată (SRL) cu 5-15 angajați și își folosește telefonul pentru a realiza operațiuni de schimb valutar, potrivit unei analize realizată de instituția financiară non-bancară AKCENTA1.   

Clienții serviciilor de schimb valutar in CEE: SRL-uri cu 5-300 de angajați. Cel mai inedit sector de activitate: importul de bondari

În țările în care este prezentă, AKCENTA lucrează cu companii care au între 5 și 300 de angajați, care sunt cel mai frecvent organizați, din punct de vedere juridic, în societăți cu răspundere limitată. Din punct de vedere al numărului de angajați, companiile cehe care folosesc servicii de schimb valutar sunt cele mai mari, având în medie 20-100 de angajați, fiind secondate de cele poloneze, cu o medie de 30-40 de angajați. Companiile din Ungaria și cele din România, unde AKCENTA și-a anunțat oficial lansarea în luna mai, au în medie 15-30 de angajați și, respective, 5-15 angajați.

Pe toate piețele unde AKCENTA este prezentă, societatea cu răspundere limitată este forma de organizare cea mai utilizată de către antreprenori. Pe lângă SRL-uri, serviciile de schimb valutar mai sunt frecvent folosite și de societățile pe acțiuni din Cehia sau de PFA-urile din Polonia.

Theodor Stefanovici
Companiile cu care lucrăm sunt în principal întreprinderi mici și mijlocii orientate către activități de export-import. IMM-urile folosesc cel mai des servicii de schimb valutar cu aplicarea ulterioară a plăților internaționale. De asemenea, clienții folosesc din ce în ce mai des și serviciile de acoperire împotriiva riscului fluctuației ratei de schimb valutar

Theodor Stefanovici
Director comercial pentru România în cadrul AKCENTA
În ceea ce privește domeniile de activitate ale clienților AKCENTA, companiile din România care folosesc serviciile de schimb valutar au activități în sectoare precum materile de construcții, mobilier sau fructe și legume. În Ungaria,  principalele domenii sunt produse textile, termopane și tâmplărie, în timp ce companiile din Polonia și Ungaria care folosesc schimb valutar derulează operațiuni în domenii precum logistic㠖 transport, alimente sau utilaje. Pe de altă parte, dintre clienții AKCENTA fac parte și companii cu un domeniu de activitate mai puțin obișnuit, cum ar fi polonezii care se ocupă cu importul de bondari.

Antreprenorii români: schimbă mai ales Euro și zloți, primesc bani din Austria și Italia și fac plăți mai ales în Europa

Având în vedere că moneda comună europeană este Euro, nu este o surpriză că aceasta este și cea mai folosită valută în cadrul tranzacțiilor realizate de antreprenorii din Cehia, Polonia, Ungaria și România.

Atunci când este vorba de schimburi valutare, cele mai utilizate valute de către antreprenorii români sunt Euro și zloți. Polonezii fac conversie monetară în principal din Euro, USD și coroane cehești, în timp ce cehii schimbă mai ales Euro și dolari americani. Antreprenorii din Ungaria folosesc cel mai mult tranzacții de schimb valutar pentru a schimba Euro.

Companiile din România primesc cel mai des bani din Austria și Italia și fac plăți în special către entități din Polonia, Ungaria, Italia sau Olanda. 

Companiile din Germania fac plăți către Polonia și Ungaria, polonezii recepționând și plăți din Cehia sau Marea Britanie, în timp ce antreprenorii unguri mai primesc plăți și din Slovacia. Atunci când vine vorba de trimiterea de valută, companiile poloneze plătesc în special către firme din Germania sau Franța (intra-comunitar) și China (extra-comunitar). La rândul lor, cehii primesc și trimit plăți în Uniunea Europeană, dar operează plăți și extra-comunitar, în special în China.

Cehii folosesc cel mai mult internetul pentru a face plăți. Polonezii, ungurii și românii preferă telefonul

Pentru a realiza operațiuni de schimb valutar, în special plăți, antreprenorii din CEE folosesc cu precădere apelul telefonic și platforma online AKCENTA. Mai mult de jumătate dintre antreprenorii cehi (55%) care plătesc folosind serviciile de schimb valutare ale AKCENTA fac acest lucru prin intermediul platformei online, în timp ce 45% folosesc apelul telefonic pentru a ordona realizarea de plăți.

Deși folosesc în principal telefonul ca metodă de ordonare a plăților, antreprenorii din România sunt pe locul secund în CEE atunci când vine vorba de utilizarea platformei AKCENTA de tranzacționare online, 32% apelând la ea pentru a face plăți.

Majoritatea covârșitoare a antreprenorilor polonezi (83%) și unguri (70%) apelează la telefon pentru a realiza plățile prin intermediul AKCENTA, numai 17% dintre polonezi și 30% dintre unguri realizând plăți prin intermediul platformei de tranzacționare online.

Atunci când accesează site-ul AKCENTA, majoritatea clienților companiei din România, Ungaria, Polonia și Cehia fac acest lucru de pe calculatoare (85%), deși o parte (15%) accesează site-ul și de pe dispozitive mobile. Polonia este țara unde dispozitivele mobile sunt cele mai utilizate, circa 40% dintre clienții AKCENTA consultând site-ul companiei de pe un astfel de dispozitiv .

AKCENTA derulează activități pe piețe din Europa Centrală, cum sunt  Cehia – unde este activă din 1997 - , Slovacia, Polonia, Ungaria și România, având în total  un număr de 25 000 clienți.

Compania a înregistrat, în primul trimestru al anului curent, o creștere a volumului tranzacțiilor de 75% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Din punct de vedere al volumului de tranzacții, cea mai importantă evoluție s-a înregistrat pe piața din Polonia (peste 100%). Pe de altă parte, volumul de contracte forward încheiate a crescut cu 85% în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2014. AKCENTA a tranzacționat în primul trimestru, în beneficiul clienților săi, 590 de milioane de euro  și a avut venituri de 1.31 milioane de euro.

 AKCENTA funcționează în România sub o licență de operare emisă de Banca Națională a Cehiei și, ca rezultat al unui proces de notificare, în conformitate cu art. 17 și 25 din Directiva privind serviciile de plată (Payment Service 2007/64 / CE), are aprobarea Băncii Naționale Române de a oferii serviciile AKCENTA clienților din România. Activitatea AKCENTA este confirmată în registrul oficial public al Băncii Naționale a României pe site-ul BNR.  

 


[1] Datele folosite pentru realizarea analizei au fost extrase din bazele de date ale AKCENTA pentru România, Ungaria, Polonia și Cehia. 

Despre AKCENTA

AKCENTA este o instituție financiară non-bancară, cea mai mare instituție de plată de acest tip din Cehia și din Europa Centrală Compania este specializată în schimb valutar, plăți internaționale și operațiuni de acoperire pentru firme și instituții. Operând rapid, fiabil și în condiții de siguranță maximă, AKCENTA le oferă clienților săi cursuri de conversie valutare mai bune decât instituțiile bancare, ajutându-i să facă economii semnificative la efectuarea plăților internaționale.   

AKCENTA are 18 ani de experiență pe piața de schimb valutar, plăți internaționale și operațiuni de acoperire din Europa Centrală, acumulați prin prestarea de servicii financiare pe piețele din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și, din 2014, și România. Compania are peste 25.000 de clienți cărora le oferă soluții individuale pentru schimb valutar, acoperirea riscului de curs și plăți – confortabile, de cea mai bună calitate și fără riscuri.

AKCENTA este deținătoarea licenței (nr de ref: 2011/1199/570) a activității instituțiilor de plată în cadrul sistemelor de plată, Legea no.284 / 2009 Colecție.§ 3. 1 punct. a b)) c) e) f). Totodată, fiind una dintre cele două companii non-bancare care se ocupă cu tranzacții în valută străină din Republica Cehă, AKCENTA deține licența pentru tranzacțiile cu valori mobiliare, care o autorizează să ofere o gamă completă de instrumente financiare folosite pentru a elimina riscul fluctuației negative de curs, pentru schimbul valutar.

 
 
 
 
 
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
46.000
de clienți
20
peste
de ani experiență