Akcenta top

Banca Centrală a Europei majorează dobânzile pentru a noua oară consecutiv

Banca Centrală a Europei majorează dobânzile pentru a noua oară consecutiv
Banca Centrala a Europei majoreaza dobanzile pentru a noua oara consecutiv

În cadrul ședinței de astăzi, 27 iulie 2023, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor pentru a noua oară consecutiv. Mai exact, astăzi cu 25 de puncte de bază, iar rata de scont va fi de 3,75% începând cu luna august. Ratele dobânzilor BCE se află la cele mai ridicate niveluri din anul 2000 și, de facto, din istoria BCE. De ce a majorat BCE din nou dobânzile? Într-o singură propoziție: pentru că inflația continuă să scadă, dar se preconizează că va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp.

Dacă analizăm mai în detaliu evoluția inflației în zona euro, dinamica anuală a inflației pentru restul anului curent va scădea, dar va rămâne peste nivelul țintă de 2% pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, inflația de bază (inflația care exclude alimentele și energia) rămâne mult peste 5%. În ultimele luni, s-au înregistrat cifre semnificativ mai slabe, în special în sectorul manufacturier, dar situația de pe piața europeană a muncii rămâne pozitivă, cu un șomaj scăzut.

La ce să ne așteptăm de la BCE în continuare?

BCE este, fără îndoială, aproape de vârful creșterii ratelor dobânzilor, dar ciclul de majorare a ratelor nu s-a încheiat oficial și cu siguranță nu este exclus ca BCE să majoreze ratele cu încă 25 de puncte în septembrie. Aceasta va depinde de datele primite din partea economiei europene (abordare dependentă de date), nu numai de inflația de bază, ci și de indicatorii principali (PMI, sondaje ale Comisiei Europene), de datele din piața muncii (creșterea salariilor) și de marjele de profit.

Pe măsură ce BCE majorează ratele dobânzilor, se reduce și diferența dintre ratele din România și cele din zona euro. Banca Centrală a României (BNR) a menținut dobânzile neschimbate din luna ianuarie a acestui an (rata principală la 7%) și este foarte probabil să nu le mai majoreze.

Reducerea diferențialului pozitiv de dobândă între ratele din zona euro și cele din România ar putea pune presiune pe slăbirea monedei românești în a doua jumătate a acestui an.

Evoluția ratelor dobânzilor cheie ale Băncii Centrale Europene

Evoluția ratelor dobânzilor cheie ale Băncii Centrale Europene

Soluții pentru IMM-uri din partea celui mai mare fintech din Europa Centrală

Analiză oferită de AKCENTA – primul fintech destinat exclusiv companiilor, care de mai bine de 25 de ani oferă IMM-urilor condiții inegalabile pentru schimburi valutare și plăți internaționale. 
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență