Akcenta top

Covid-19 zguduie comerțul transfrontalier și reorientează importatorii către noi măsuri de optimizare a activității

Covid-19 zguduie comerțul transfrontalier și reorientează importatorii către noi măsuri de optimizare a activității
Covid-19 zguduie comerțul transfrontalier și reoriententează importatorii către noi măsuri de optimizare a activității

După mai bine de 10 ani, o nouă criză lovește economia mondială, într-un mod în care nimeni nu s-ar fi așteptat.

După criza financiară din 2008-2012, etichetată drept „cea mai gravă din toate timpurile”, toți cei implicați în luarea decizilor de la toate nivelurile au declarat că au căpătat experiența necesară pentru ca următoarea criză să nu mai afecteze economiile în aceeași măsură.

Însă realitatea a luat din nou prin surprindere întreaga lume.

La sfârșitul anului 2019, un nou virus a trecut bariera dintre specii și, în doar câteva luni, a pus omenirea în fața unei situații fără precedent pe timp de pace: granițe închise, libera circulație restrânsă, stare de urgență decretată în majoritatea țărilor europene și SUA.

În timp ce autoritățile intervin cu măsuri drastice pentru a stopa răspândirea virusului, efectele acestora aduc economia mondială din nou în prag de colaps.

De ce nu se pot aplica și în 2020 soluțiile din crizele anterioare?

La nivel global se caută măsuri prin care se încearcă spargerea cercului vicios falimente – șomaj – lipsă comenzi – falimente, prin stimularea cererii. În S.U.A., președintele Trump a anunțat că ia în considerare trimiterea de cecuri de câte 1.000 USD americanilor aflați în dificultate.

Prin comparație, în România, unde lichiditățile reprezintă o problemă și atunci când nu este criză, guvernanții încă mai caută soluții pentru combaterea celor mai afectate sectoare – industria, transporturile și, mai nou, HoReCa.

Recenta decizie de limitare sau chiar suspendare a activităților în spațiile publice ar putea trimite în șomaj, sau chiar lăsa fără locuri de muncă, peste un milion de români.

În consecință, impactul asupra consumatorilor de rând va fi dublu: lipsa de bani, dar și lipsa de bunuri necesare satisfacerii nevoilor de bază, în condițiile în care, circuitul tot mai anevoios al mărfurilor de la producători la locurile de desfacere, va limita accesul la aceste bunuri.

Prin urmare, metoda „banilor din elicopter”, care s-a dovedit a fi una dintre soluțiile aplicabile crizei precedente, nu mai funcționează în cazul de față, nici chiar pe piețele dezvoltate.

O dovadă stă în faptul că, la câteva zile după ce Fed a injectat în piețele financiare 150 de miliarde de dolari, bursele încă nu dau semne reale de revenire.

Și e normal să fie așa. Încrederea investitorilor în economie se află la minimul decadei, având în vedere restricțiile impuse pentru combaterea propagării coronavirusului.

De aceea, toți banii lor sunt direcționați în continuare către activele „safe haven”, de genul metalelor prețioase și al lichidităților în valute forte, care se așteaptă să crească în continuare în raport cu monedele economiilor emergente.

Cum afectează incertitudinile valutare afacerile de import-export

Dacă situația privind coronavirusul nu se va ameliora până în luna mai, este prognozată o creștere masivă a pierderilor cauzate de cursul valutar, iar leul nu va face excepție. 

La ora publicării acestui articol, cursul euro este încă peste 4,84 RON, foarte aproape de maximul istoric de 4,8448 înregistrat în 17 martie, și foarte puțini sunt analiștii care se mai îndoiesc că pragul psihologic de 5 RON va fi atins în mai puțin de o lună.

Este posibil ca BNR să scadă rata dobânzii de referință în perioada următoare, dar nimeni nu știe când sau dacă se va întâmpla acest lucru, iar asta se traduce într-o volatilitate din ce în ce mai crescută a pieței valutare de la noi.

Aceste incertitudini pun o presiune suplimentară pe afacerile de import-export. Dincolo de problemele cu care se confruntă orice business în această perioadă, companiile din domeniu trebuie să facă față nu doar fluctuațiilor agresive ale cotațiilor valutare și costurilor plăților externe, ci și noilor reguli intra-comunitare.

În ciuda petițiilor care circulă pe rețelele sociale, speranța ca autoritățile române să intervină pentru sprijinirea mediului de afaceri este minimă. Și, din păcate, nici instituțiile de creditare nu sunt direct interesate să acopere riscurile companiilor, în contextul crizei curente.

Băncile își obțin acum capitalul de imagine din protejarea clienților persoane fizice, oferindu-le amânări la plata ratelor de credit, uitând de clienții al căror flux financiar continuu le permite de fapt această relaxare.

Importatorii sunt așadar sub presiuni multiple: lanțurile logistice rupte îi forțează să-și revizuie furnizorii, forța de muncă este în mare parte indisponibilă, cererea este total incertă, șamd. Toate acestea au un impact direct nu doar în prețuri ci și în marginile comerciale.

Ce măsuri concrete sunt viabile?

Una din soluțiile imediate pe care le poate lua un importator pentru a diminua impactul asupra profitului, este să-și optimizeze costurile – acolo unde este posibil.

AKCENTA CZ a ajutat peste 39.000 de companii din România și alte țări europene să facă importante economii cu fee-urile și comisioanele bancare la schimburi valutare și plăți internaționale.

Oferind cursuri valutare la cea mai mică valoare posibilă conform evoluției în timp real a pieței financiare, AKCENTA CZ este în poziția unică de a oferi rate de schimb aproape imposibil de egalat de băncile comerciale. Importante economii se pot obține și prin tranzacțiile de tip FORWARD – foarte populare în aceste vremuri tulburi deoarece protejează împotriva riscului evoluției nefavorabile a cursului de schimb.

În plus, plățile internaționale, posibile în mai mult de 120 de valute, se fac la comisione zero sau extrem de mici și cu o viteză de procesare imbatabilă (maxim 2h în țările Uniunii Europene). Consultați aici lista noastră de comisioane pentru a vă convinge de avantajele financiare semnificative pe care le aveți tranzacționând cu noi.

Sistemul nostru informatic ne permite să lucrăm de la distanță fără a afecta siguranța noastră, securitatea tranzacțiilor sau calitatea serviciilor furnizate. Vă stăm, așadar, cu plăcere la dispoziție conform programului normal de lucru, pentru a vă face o ofertă concretă, personalizată.

Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență