Akcenta top

Fed ar putea majora în continuare dobânzile în T4

Fed ar putea majora în continuare dobânzile în T4
Fed ar putea majora în continuare dobânzile în T4

Principalul eveniment macroeconomic al săptămânii a fost, fără îndoială, reuniunea de miercuri, 20 septembrie 2023,  a Rezervei Federale a SUA (Fed), iar piețele financiare au fost curioase să audă răspunsuri la câteva întrebări importante.

Va continua Fed să majoreze ratele dobânzilor sau va lăsa ratele neschimbate în septembrie, dar va fi deschisă la majorarea ratelor în trimestrul al patrulea? Va încheia oficial Fed ciclul de majorare a ratelor sau va păstra ușa deschisă? Cum va arăta noua prognoză macroeconomică a Fed?

Pentru moment, Fed a menținut neschimbată rata dobânzii principale (rata fondurilor federale) în intervalul 5,25-5,50% dar, în același timp, a păstrat loc pentru o eventuală majorare a ratei în trimestrul IV, în funcție de datele primite.

În timp ce în cazul Băncii Centrale Europene (BCE), care s-a reunit în urmă cu o săptămână, se poate spune foarte probabil că ciclul de majorare a ratelor s-a încheiat, în cazul Fed acest lucru este departe de a fi sigur. Șeful Fed, J. Powell, a subliniat de mai multe ori în cadrul conferinței de presă că principalul obiectiv al Fed este de a readuce inflația la 2%, iar dacă va fi necesar, ratele vor crește și mai mult.

De asemenea, în noile sale previziuni, Fed a îmbunătățit semnificativ perspectivele de creștere economică în SUA și a eliminat de facto scenariul recesiunii (PIB +2,1% în acest an și +1,5% anul viitor).

Mână în mână cu îmbunătățirea PIB-ului merg scăderea șomajului și ratele ridicate ale dobânzilor pentru o perioadă mai lungă de timp (+5,6% anul acesta și 5,1% anul viitor). Acel 5,6% din prognoză sugerează că Fed ar putea într-adevăr să majoreze ratele cu 25 de puncte de bază în trimestrul al patrulea. În plus, în cursul verii au fost publicate cifre solide privind vânzările cu amănuntul din SUA, ceea ce indică faptul că creșterea economiei americane va fi din nou puternică în trimestrul al treilea.

Prin comparație, BCE a înrăutățit semnificativ perspectivele pentru PIB în prognoza actualizată săptămâna trecută.

Ce înseamnă decizia de miercuri a Fed pentru perechea valutară EURUSD?

Comparația relativă dintre politica monetară din SUA și cea din zona euro sună în prezent mai bine pentru dolar. Creșterea puternică a PIB-ului și șomajul scăzut din SUA sporesc probabilitatea unei scăderi mai lente a inflației de bază și, prin urmare, sporesc necesitatea unor rate ridicate ale dobânzii pentru o perioadă mai lungă de timp.

La sfârșitul lunii septembrie și în trimestrul al patrulea, nu este exclusă o nouă întărire a dolarului față de euro, până la nivelul de 1 USD/EUR pe termen scurt, în cazul în care din zona euro vor ieși statistici la fel de slabe (PMI) ca în ultimele luni.

În acest context, probabilitatea unei noi slăbiri crește și în cazul RON față de USD, până la nivelul de 5 RON/USD.

Tabel: Proiecțiile economice ale membrilor Consiliului Rezervelor Federale și ale președinților Băncii Rezervelor Federale, în ipotezele individuale ale acestora privind politica monetară adecvată preconizată, septembrie 2023

Tabel: Proiecțiile economice ale membrilor Consiliului Rezervelor Federale și ale președinților Băncii Rezervelor Federale, în ipotezele individuale ale acestora privind politica monetară adecvată preconizată, septembrie 2023

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/fomccalendars.htm

Soluții pentru IMM-uri din partea celui mai mare fintech din Europa Centrală

Analiză oferită de AKCENTA – primul fintech destinat exclusiv companiilor, care de mai bine de 25 de ani oferă IMM-urilor condiții inegalabile pentru schimburi valutare și plăți internaționale. 
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență