Akcenta top

Miroslav Novák, analist AKCENTA CZ: „În al doilea trimestru ne așteptăm la o încetinire drastică a creșterii economice”

Miroslav Novák, analist AKCENTA CZ: „În al doilea trimestru ne așteptăm la o încetinire drastică a creșterii economice”

Situația economică începe să se îmbunătățească, dar gradul ridicat de incertitudine legat de evoluția principalelor sectoare de activitate va conduce la la un declin destul de sever al PIB în zona euro.

Aceasta este părerea lui Miroslav Novák, analist economic în cadrul AKCENTA CZ, care, într-un interviu recent, și-a exprimat temerea că în acest an economia europeană, deja intrată în criză, ar putea avea un declin de până la 9%, caz în care ne-am situa la un nivel de scădere dublu față de 2009.

Deși unele sectoare ar putea avea o revenire chiar din a doua jumătate a acestui an, șomajul, scăderea investițiilor, inflația și reducerea consumului vor face ca această revenire să nu atingă nivelul din perioada pre-Corona.

BCE va injecta 1 trilion de euro în sistemul financiar și va practica rate de dobândă negativă, însă va fi nevoie și de o sprijinire a creșterii economice prin politici fiscale.

De aceea, consideră Miroslav Novák, este necesar ca marile economii ale Europei să ajungă la un acord legat de un „stimulus plan” fiscal, însă e foarte probabil ca acest lucru să nu fie suficient.

Cum va evolua economia românească

În ceea ce privește economia României, analistul AKCENTA CZ previzionează că la sfârșitul celui de-al doilea trimestru datele statistice ne vor arăta o încetinire drastică a creșterii economice. Prognoza pentru sfârșitul acestui an este o scădere a PIB între 5 și 10%.

Acest lucru se datorează în principal faptului că România este dependentă de piețele externe, și până când principalele economii europene nu își vor reveni, cea românească nu poate spera la o revigorare.

De asemenea, industria auto, grav afectată de criza Coronavirus, va rămâne la niveluri reduse de producție atâta timp cât cererea de automobile din zona euro va rămâne și ea scăzută.

Un risc major pentru Romania sunt cheltuielile guvernamentale în continuă creștere. Deficitul record așteptat la bugetul public din acest an va avea reprecusiuni drastice asupra ratingului de țară.

Analistul AKCENTA CZ mai subliniază și faptul că leul a avut în această perioadă cel mai stabil curs în raport cu euro față de monedele din regiune, acesta evoluând în intervalul 4,82 – 4, 84.

Miroslav Novák e de părere că acest lucru se datorează nivelului relativ ridicat la care BNR a menținut dobânda de intervenție monetară, lucru care nu va putea continua și în a doua jumătate a lui 2020. De aceea, spre sfârșitul anului ne putem aștepta la o scădere moderată a cursului RON.

Puteți urmări interviul integral cu analiza lui Miroslav Novák pe canalul de YouTube al AKCENTA Romania la adresa https://youtu.be/_wkigfIgRaE
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență