Akcenta top

Internaționalizarea CNY aduce un vânt al schimbării pe piața monetară în 2021

Internaționalizarea CNY aduce un vânt al schimbării pe piața monetară în 2021
China stock market price graph display. Dragon as background means China economy concept. Stock market graph showing up trend economy. Red text price ticker board. Success in China business. No flag.

Cine mai poate pune la îndoială pretențiile de supremație economică mondială a Chinei? Privite din această perspectivă, nu ne miră nici eforturile concentrate ale conducătorilor chinezi din ultimii șase ani pentru detronarea continentului american din punct de vedere al performanței economice, cât și pentru transformarea Yuanului în cea mai tranzacționată monedă a lumii.

2021 se arată a fi un an important pentru Yuan, iar un lucru este cert: întărirea monedei chineze pe piața valutară va afecta semnificativ tranzactiile cu piața chineză ale importatorilor de pretutindeni.

În ce măsură și cum?

Ce evoluție preconizează analiștii financiari pentru Yuan pe termen scurt și mediu?

La ce riscuri sunt expuși importatorii români care tranzacționează preponderent cu Yuan sau USD și ce instrumente financiare au la dispoziție pentru a gestiona aceste riscuri?

Găsiți câteva răspunsuri în analiza de mai jos.

China ar putea fi singurul câștigător al crizei pandemice

În timp ce marile economii mondiale se străduie să se replieze după șocul provocat de criza COVID-19, China culege roadele transformării pieței de capital și a strategiei monetare din ultimii ani.

La nivel european, China este printre partenerii de import principali. Numai în Germania, de exemplu, China și-a menținut timp de cinci ani consecutiv poziția de cel mai important partener de import, schimburile comerciale crescând în 2020 cu 3 %, până la 212,1 miliarde de Euro. Dintre statele aflate pe continentul european, doar Olanda și Marea Britanie se mai clasează în top 10 parteneri de export ai Chinei.

Deși a fost prima țară care a impus restricții drastice pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, China s-a repliat rapid și a recuperat ceea ce părea că pierduse la nivel de evoluție a PIB-ului la începutul lui 2020, așa cum arată datele Biroului Național de Statistică Chinez.

Quarterly y/y GDP
Quarterly y/y GDP

Explicația este dată de exporturile masive de provizii medicale catre guvernele lumii care au dus la o creștere constantă de 2.5 % a economiei în anul pandemic, cu un avans important la 6,5 % în ultimele trei luni ale anului.

Volumul tot mai mare de exporturi și slăbirea monedei americane a favorizat schimbarea practicilor de tranzacționare ale producătorii chinezi. Tot mai încrezători în moneda națională și cu suportul activ al autorităților, chinezii aleg mai des să solicite partenerilor internaționali plata în Yuani, în detrimentul plăților în USD.

Cum se explică evoluția ascendentă a Yuanului?

Pe 1 octombrie 2016, Yuanul a fost inclus în coșul de rezerve valutare al FMI, alături de USD, EUR, GBP și JPY, iar în Q3 2020 avea o pondere de 2,13 % din totalul acestor rezerve, o cifră-record pentru valuta chinezească.

De altfel, analiștii Morgan-Stanley și-au menținut și anul trecut prognoza din 2019 prin care estimau că Yuan-ul are potențialul de a crește până la 10 % în ponderea rezervelor monetare internaționale, devansând JPY și GBP până în 2030 sau chiar mai devreme.

Un alt aspect care favorizează creșterea importanței renminbi este internaționalizarea, o strategie demarată de Banca Populară Chineză (BPC) în 2015 și concretizată într-o deschidere tot mai mare a granițelor țării pentru atragerea de capital străin.

Încă din 2018, BPC a emis un ghid prin care încurajează companiile naționale să folosească moneda locală, renminbi, în tranzacțiile internaționale, în locul USD. Iar în 2020, prin Raportul privind internaționalizarea RMB, banca centrală promovează noi măsuri de modificare a mentalității de tranzacționare din piața internă, dar și un nivel crescut al comerțului internațional, respectiv al facilităților oferite investitorilor străini.

Interesant este că acest context favorabil monedei chineze pare să vină cu beneficii pentru importatorii români.

Opțiunea plății în Yuani permite companiilor exportatoare chineze să fie mult mai flexibile în negocierea contractelor de export. Din observațiile analiștilor AKCENTA, care urmăresc evoluția contractelor partenerilor români în relația cu China, exportatorii chinezi sunt mai dispuși să ofere discounturi sau condiții mai bune de plată, atunci când moneda utilizată în tranzacții este Yuanul.

Piața chineză este supusă însă unei sezonalități aparte. Astfel, analiștii AKCENTA care urmăresc îndeaproape acest fenomen sunt în măsură să vă ofere informații practice despre cele mai potrivite intervale pe parcursul anului în care este indicat să planificați achizițiile din China.

Totodată ei recomandă și orientarea către instrumente specifice de acoperire a riscului valutar generat de tranzacțiile cu China, motivate de volatilitatea valutară crescută, dar și de trendul ascendent susținut al Yuan-ului.

Cât de predictibilă este volatilitatea CNY versus cea a USD?

Privind ansamblul măsurilor fiscale introduse la nivel național în ultimii ani și propuse pentru perioada următoare, este evident că intențiile Chinei sunt extrem de serioase în ce privește detronarea USD.

Efectele se văd deja pe piața monetară internațională unde, cu precădere în perioada 2018-2021, balanța valutară a înclinat tot mai des în favoarea monedei chineze în paritatea USDCNY.

Reamintim și că ținta BPC pentru anul curent este de stabilizare a cursului la 6.6 Yuan per Dolar până la finalul anului curent, o țintă care nu mai pare atât de dificil de atins în actualul context economic global.

USDCNY
USDCNY

Cum puteți evita pierderile generate de fluctuația valutară atunci când importați din China

În primul rând, România continuă să fie dependentă de importurile din China. Dacă până acum moneda principală în relația comercială cu China era USD, este de așteptat ca măsurile de internaționalizare a RMB amintite anterior să schimbe acest lucru.

Așa cum aminteam, promovarea monedei chinezești de către BPC în comerțul internațional schimbă deja relațiile comerciale cu partenerii din China. Semnarea contractelor, în special a celor recurente, poate fi negociată mai favorabil, prin alegerea Yuan, însă aceasta nu reprezintă o regulă.

Pentru dumneavoastră, ca importator din China, este important să urmăriți cursul valutar, în special pentru paritățile USDRON și CNYRON. Comparând evoluția celor două monede în raport cu Leul, nu putem să nu remarcăm similitudinile, dar mai ales fluctuațiile sezoniere extrem de mari și, în același timp, riscul crescut de a genera diferențe negative semnificative în plățile la termen.

CNYRON
CNYRON
USDRON
USDRON

Un calcul ipotetic ne arată că o tranzacție in valoare 100.000 USD contractată în 4 ianuarie 2021 la un curs SPOT de 3.9741 va genera o pierdere de 3% (9 920 RON sau aprox 2 450 usd) pentru importatorul român, dacă plata este scadentă cu o luna mai tarziu, pe 4 februarie.

Într-un mod similar, o tranzacție in valoare de 500.000 Yuani contractată în Yuan pe 4 ianuarie 2021 vă va costa cu 3% mai mult (anume 10 331 RON în plus) la data scadentă stabilită pentru 4 februarie 2021.

Pierderile pot fi însă evitate folosind instrumente de acoperire a riscului valutar, așa cum este Forward-ul. Cursul fix stabilit pentru operațiunile la termen, printr-un contract Forward standard sau cu scadență variabilă, vă oferă beneficiul celui mai bun schimb valutar, indiferent de volatilitatea pieței sau de opțiunea monetară a partenerului de import, ferindu-vă afacerea și de amânările de plată. 

În același timp, Forward-ul de amortizare vă dă libertate deplină în utilizarea cursului fix contractat sau a cursului SPOT, oricare dintre ele este mai bun. Mai simplu spus, Forward-ul este o garanție a identificării cursului optim atunci când operați cu bilete la ordin și un mod eficient de control al costurilor planificate pe termen scurt sau mediu.

Dacă tranzacțiile cu partenerii din China se regăsesc cel mai adesea pe extrasele dumneavoastră bancare, vă invităm să ne contactați pentru a afla cum puteți gestiona cel mai bine riscurile valutare din contractele prezente sau viitoare.

Soluții pentru IMM-uri din partea celui mai mare fintech din Europa Centrală

Analiză oferită de AKCENTA – primul fintech destinat exclusiv companiilor, care de mai bine de 20 de ani oferă IMM-urilor condiții inegalabile pentru schimburi valutare și plăți internaționale. 
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență