Akcenta top

Rezultatele alegerilor parlamentare din Italia - un avertisment pentru Europa, dar mai ales o mare incertitudine pentru Italia

Rezultatele alegerilor parlamentare din Italia - un avertisment pentru Europa, dar mai ales o mare incertitudine pentru Italia

Chiar dacă există o serie întreagă de diferențe între partidele, grupările și blocurile italiene, se poate găsi și ceva ce le unește. Numitorul comun constă în reducerea impozitelor, din pensii și beneficii sociale mai mari, pur și simplu populism. Este paradoxal că, pe ultima sută de metri, aceleași partide politice  promovează o reducere semnificativă a datoriei statului italian în următorul deceniu, adică cu 20 până la 40 la sută, ceea ce este complet ireal.

Alegerile parlamentare monitorizate din Italia au fost câștigate de Mișcarea Cinci Stele (Movimento 5 Stelle), la limită însă față de coaliția de centru-dreapta Forța Italia (Forza Italia) și de Liga Nordului (Lega Nord). Prin urmare, și-au întărit poziția partidele care se opun monedei euro și Uniunii Europene și, dimpotrivă, a scăzut puterea social-democrației (Partito Democratico) care a guvernat până acum.

În urma rezultatelor alegerilor parlamentare din Italia, se pot formula următoarele concluzii: (1) Alegerile au fost câștigate clar de partide care se opun monedei euro. În urma rezultatului alegerilor nu se pune problema ca Italia să părăsească zona euro, deoarece Liga Nordului este singurul partid care are în program acest lucru. (2) În același timp, au câștigat partidele ale căror programe iau în calcul expansiunea politicii fiscale. Acest aspect reprezintă un risc major pentru evoluția negativă a finanțelor publice italiene în următorii ani. (3) Și în al treilea rând, au câștigat partide care, cu excepția Forței Italia a lui Berlusconi, nu au o experiență semnificativă în guvernarea la nivel național. Există însă o probabilitate destul de mare ca o eventuală coaliție formată în Italia să nu reziste prea mult și să aibă loc alegeri anticipate.

Chiar dacă economia italiană este în creștere în ultimii trei ani, această creștere este mult mai slabă față de creșterea economică din zona euro și mult mai mică față de cea din zona mediteraneană. Stadiul actual al economiei italiene poate fi caracterizat prin câteva aspecte - o creștere economică reală și potențială redusă, șomaj mare, în special în rândul tinerilor, un sector bancar extrem de slab, cu un procent ridicat de credite clasificate, o datorie publică ce depășește 130% din PIB și o tendință demografică negativă care, în următorii ani, va forța din ce în ce mai mult sustenabilitatea (în cazul Italiei, nesustenabilitatea) sistemului de pensii și a finanțelor publice.  

Chiar dacă există o serie întreagă de diferențe între partidele, grupările și blocurile italiene, se poate găsi și ceva ce le unește. Numitorul comun constă în reducerea impozitelor, din pensii și beneficii sociale mai mari, pur și simplu populism. Este paradoxal că, pe ultima sută de metri, aceleași partide politice să promoveze o reducere semnificativă a datoriei statului italian în următorul deceniu, adică cu 20 până la 40 la sută, ceea ce este complet ireal. Așadar, este greu de prevăzut ce se poate aștepta în acest sens de la viitoarea coaliție (dacă se reușește formarea uneia). Cu greu poate fi vorba de reforme structurale profunde.

Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență