Akcenta top

Situația economică actuală a României punând accent pe comerțul exterior

Situația economică actuală a României punând accent pe comerțul exterior

În ultimii ani România face parte din economiile din Europa cu cea mai rapidă creștere. Este vorba despre economia unde rolul principal joacă îndeosebi industria dar care are, de asemenea, un mare potențial în agricultură datorită condițiilor naturale favorabile. Un rol semnificativ în industrie joacă, în primul rând, sectorul de producție îndeosebi fabricarea mașinilor unelte sau mijloacelor de transport și piesele sale. Din contră, exploatarea în ultimii ani scade. Pentru mulți investori externi această țară este atrăgătoare datorită raportului favorabil preț-forța de muncă calificată. Economia României în anul 2015 a crescut cu 3,8%. Un aspect pozitiv oferă rata șomajului relativ joasă (6,8%) și datoria guvernamentală care a ajuns în anul 2015 la valoarea de 38,4% față de PIB. Ca un aspect negativ poate fi considerată infrastructura transportului insuficientă, funcționarea ineficientă a guvernului, un nivel ridicat al economiei gri sau diferențele semnificative ale eficacității economice dintre fiecare regiune ale acestei țări.

 România a beneficiat de o creștere economică semnificativă prin aderarea la UE în anul 2007, aceasta a promovat comerțul internațional cu ceilalți membri a uniunii. Principalul partener de afaceri a României este Germania. Acesta contribuie cu 19,7% la export și cu 19,8% la importul acestei economii balcanice. Al doilea partener de afaceri important este Italia. Acesta a participat în anul 2015 la exportul românesc cu 12,4%. Dimpotrivă, la export a participat cu 10,9%. Cooperarea reciprocă dintre aceste două țări joacă astfel un rol important pentru economia românească, deși importanța comerțului cu Italia în ultimii ani a scăzut ușor. Pentru România este importantă și colaborarea cu Franța care participă la comerțul internațional cu 6,2% și, de asemenea, Ungaria care participă la comerțul internațional cu 6,8%. Un comerț reciproc important mai are loc între țările precum Polonia (3,8%), Turcia (3,8%), Marea Britanie (3,3%) sau Olanda (3,3%). Printre alte economii importante pentru România se include și Austria, Bulgaria sau, de exemplu, pe partea importurilor China.

20 cei mai importanți parteneri de export și import din România

20 cei mai importanti parteneri de export si import din Romania

Balanța comercială a României este negativă. Importurile depășesc exporturile cu aproximativ 15%. La balanța comercială negativă participă îndeosebi comerțul cu China, Ungaria, Polonia, Germania sau Olanda. Din contră, o balanța pozitivă a comerțului reciproc are România cu Marea Britanie, SUA sau Franța. Decizia votanților britanici cu privire la retragerea Marii Britanii din UE ar putea fi pentru economia românească nefavorabilă dar nicidecum fundamentală sau nerezolvabilă.

Economia românească în ultimii ani este într-o formă bună. Creșterea PIB-ului, rata joasă de datorie a sectorului de stat și alți indicatori duc la considerația aderării României în zona euro. Acceptarea potențială a monedei euro se tot amână, deci ar putea fi cel mai apropiat termen în anul 2020.

În cazul în care economia gri va fi redusă, guvernul ar fi mai eficient, infrastructura transportului s-ar îmbunătăți, viitorul acestei țări ar fi mai pozitiv. În același timp va fi foarte important ca forța de muncă românească să emigreze mai puțin în vest în căutarea condițiilor mai bune de muncă, acesta fiind și motivul pentru care populația acestei țări este în scădere.

Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență