Akcenta top

Tips & Tricks. Cum să faceți schimburi valutare inteligente într-o afacere de import-export

Tips & Tricks. Cum să faceți schimburi valutare inteligente într-o afacere de import-export
Tips & Tricks. Cum să faceți schimburi valutare inteligente într-o  afacere de import-export

Urmărirea permanentă a cursului valutar este o activitate tracasantă pentru managerul unui business de import-export. Cu toate astea, este esențială cunoașterea exactă a cursurilor monedelor în care tranzacționați, nu doar pentru a putea obține cel mai bun curs de schimb, ci și pentru a vă putea planifica mai bine plățile și încasările viitoare.

Tips & Tricks pentru a obține maximul de profit în schimburile valutare ale companiei dumneavoastră

Scopul ultim al monitorizării constante a cursului valutar îl reprezintă economia unor sume pe care, în lipsa informațiilor corecte și complete, compania dumneavoastră le pierde în diferite forme.

Cu cât este mai mare numărul monedelor străine pe care le folosiți frecvent în relațiile cu partenerii de afaceri internaționali, cu atât cresc șansele să pierdeți bani sub forma taxelor și comisioanelor bancare. Pentru a evita aceste pierderi și a obține, în locul lor, economii la schimburile valutare, am colectat o serie de trucuri care credem că vor fi utile.

1. Analizați și țineți cont de elementele de bază ale riscului valutar

Este esențială studierea și monitorizarea factorilor care influențează ratele de schimb valutar, cum sunt politica monetară, indicatorii economici, stabilitatea politică din țările implicate în tranzacție.

De exemplu, o țară cu un sistem politic aflat în continuă schimbare nu reprezintă un mediu antreprenorial predictibil, sigur și propice dezvoltării afacerilor. Odată ce vă familiarizați cu acești factori, veți reuși să luați decizii mult mai bine fundamentate în privința momentului potrivit și condițiilor optime pentru efectuarea tranzacțiilor.

2. Alegeți tipul potrivit de tranzacționare (SPOT vs. Hedging valutar)

Cursul SPOT (cursul curent) este de multe ori preferat de managerii companiilor care derulează un număr mic de tranzacții internaționale pentru că le oferă libertatea de a schimba orice sumă la o valoare mai avantajoasă la momentul tranzacției, fără ca volatilitatea pieței să aibă un impact major în schimbul valutar.

Nu la fel stau lucrurile când vorbim despre plăți și încasări recurente în monedă străină. În acest caz, instrumentele de hedging, așa cum sunt contractele Forward, sunt de preferat.

Acoperirea riscului valutar vă permite să vă protejați afacerea în fața fluctuațiilor nefavorabile ale ratelor de schimb, prin blocarea unui curs dorit. Cum? La termenul preconizat al plății/încasării, tranzacția se efectuează la cursul de schimb fixat. Tocmai pentru că fixarea cursului se face cu sprijinul unor analiști care înțeleg fluctuațiile din piață, în majoritatea cazurilor cursul fixat este mai avantajos decât cursul SPOT.

În situația în care cursul curent este mai bun, tranzacția se va efectua totuși la cursul contractat.

3. Evitați folosirea schimburilor multiple

Dacă nu dețineți conturi în fiecare monedă pe care o tranzacționați, schimburile valutare vor fi mult mai costisitoare pentru compania dumneavoastră pentru că vor presupune tranzacții multiple. De exemplu, pentru a plăti un partener din China, aveți opțiunea să cumpărați USD, care ulterior să fie schimbați în Yuan Renmibi (CNY).

Mai avantajoasă este, însă, folosirea directă a parității RON/CNY, evitând astfel pierderea banilor la schimburile din RON în USD și apoi din USD în CNY.

E și mai simplu când efectuați schimburile valutare prin intermediul unui fintech precum AKCENTA, întrucât aveți la dispoziție conturi dedicate în peste 18 monede.

4. Planificați fluxurile de numerar

Realizați o planificare riguroasă a fluxurilor de numerar pentru a vă asigura că aveți suficiente fonduri disponibile în prezent, în vederea acoperirii costurilor și obligațiilor din tranzacțiile internaționale.

Monitorizați cu deosebită atenție și seriozitate termenele de plată și negociați condițiile favorabile în contractele curente pentru a evita pierderi neprevăzute.

5. Alegeți un partener experimentat în schimburi valutare

Volumul și complexitatea informațiilor care determină cursul valutar sunt adesea o piatră de moară pentru antreprenori și directorii financiari.

Alocați timp afacerii și optați pentru colaborarea cu un fintech, astfel încât să aveți acces continuu la opțiuni inteligente de tranzacționare care pot face mari diferențe când vine vorba despre marja de profit.

Ce urmează?

Aria de schimb valutar internațional este o componentă vitală în businessul de import-export, întrucât poate influența marja de profit a companiei, variațiile din piața valutară putând duce la profit sau la pierderi semnificative.

Deși schimbul valutar este adesea perceput drept un element minor, rata efectivă a cursului de schimb în fiecare tranzacție influențează direct randamentul, investițiile și profitul companiei.

Dacă acest subiect vă preocupă în mod constant, intrați în contact cu un reprezentant AKCENTA și începeți să tranzacționați inteligent pentru compania dumneavoastră.

Soluții pentru IMM-uri din partea celui mai mare fintech din Europa Centrală

Analiză oferită de AKCENTA – primul fintech destinat exclusiv companiilor, care de mai bine de 25 de ani oferă IMM-urilor condiții inegalabile pentru schimburi valutare și plăți internaționale. 
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență