Akcenta top

Top trenduri socio-economice care influențează volatilitatea valutară în 2021

Top trenduri socio-economice care influențează volatilitatea valutară în 2021
Top trenduri socio-economice care influențează volatilitatea valutară în 2021

Nu mai este nicio surpriză că factorii-cheie care continuă să influențeze piața valutară sunt determinați, în mare parte, de măsurile de gestionare a coronavirusului și a acțiunilor de vaccinare. Deși, evident, riscul geopolitic și mișcările prețului petrolului continuă să aibă o greutate importantă!

Iată principalele trenduri macroeconomice care anticipăm că vor domina evoluția valutară în 2021:

Evoluții divergente pentru USD și EUR

Sub administrația Biden, Statele Unite țintesc să vaccineze 70% din populația adultă, cu cel puțin o doză până la sărbătoarea națională din 4 iulie. Această creștere a ratei vaccinării a impulsionat Dolarul american. Puterea sa reînnoită, coroborată cu slăbirea Euro, a dus la scăderea EURO/USD la sfârșitul lunii martie la 1,2017.

Viteza extraordinară a lansării vaccinului în Statele Unite este în total contrast cu modul în care Uniunea Europeană gestionează propriul său program de vaccinare. Birocrația și lipsa unei coordonări adecvate au încetinit eforturile europene de a-și vaccina populația de 450 de milioane.

Lansarea rapidă a vaccinurilor întărește GBP

Marea Britanie a vaccinat până acum peste 35 de milioane de oameni cu prima doză de vaccinare, adică 52% din populația sa totală.

Pentru a stimula și mai mult perspectivele Marii Britanii, țara și-a început programul de relaxare a restricțiilor și de „deschidere” a economiei. GBP/USD a urcat la 1,40, în timp ce GBP/EUR a ajuns la 1,15 și ar putea crește în următoarele săptămâni. Lira va beneficia, de asemenea, de noul anunț de colaborare în domeniul serviciilor financiare între Londra și Bruxelles, acord care va crea cadrul pentru cooperarea de reglementare voluntară.

O viziune optimistă pentru recuperarea economică a UE

Trendul de infectare în UE este în descreștere și anunțul recent al Bruxelles-ului cu privire la distribuirea dozelor necesare pentru vaccinarea masei critice de 70% în cursul lunii iunie sunt vești încurajatoare.

Planul NextGenerationEU aduce, de asemenea, un sentiment crescător de încredere atât din partea guvernelor statelor UE, cât și a entităților economice. Bugetul de 750 de miliarde de Euro cuplat cu cel al UE pentru dezvoltare durabilă însumează un buget de 1.8 trilioane de Euro și este cel mai generos pachet de stimuli finanțat vreodată în Europa. Acesta este menit să transforme economiile europene pentru a tranziționa către o Europă mai verde, mai rezilientă și mai digitală, accelerând recuperarea economică.

Valutele, printre cele mai sensibile la riscurile geopolitice

Pre-pandemie, lumea dezvoltată era în mare măsură aliniată la politica economică comună și la angajamentul de liber schimb încă din anii ’80, din timpul Reagan/Thatcher. Cu toate acestea,  abordarea comună a fost supusă în ultimii ani unei presiuni susținute ca urmare a ascensiunii politicienilor și partidelor populiste și naționaliste.

În timp ce evoluțiile politice în sine nu privesc investitorii valutari, impactul pe care politica îl are în mediul economic este evident. De exemplu, războiul comercial al fostului președinte Donald Trump cu China a creat o volatilitate masivă pe piețele valutare.

Ca să exemplificăm prin doar câteva dintre multiplele efecte cuantificabile ale impactului elementului politic în macroeconomie, Moody’s analytics estima că numai în 2019 peste 300 000 de americani și-au pierdut locul de muncă din cauza acestui război iar PIB-ul real al S.U.A. a scăzut cu circa 0,3%.

În Europa, partidele eurosceptice continuă să fie puternice, în special în Italia, Ungaria și Polonia, în timp ce, în Brazilia, Mexic și India populiștii dețin deja puterea.

Cu cât populismul este mai proeminent, cu atât este mai mare riscul geopolitic pentru monede.

Pentru investitori, problema rezidă în imprevizibilitatea populiștilor, atât în politicile și miscșările lor, cât și în reacțiile lor în situațiile de criză, aspecte care fac dificilă anticiparea evoluțiilor valutare.

Piețele emergente au performanțe slabe

Ca de obicei, mișcările Dolarului american sunt resimțite în piețele emergente cu un impact direct asupra FX. Monedele economiilor în curs de dezvoltare au evoluat sub așteptările conturate la început de an, în timp ce Dolarul a câștigat teren și, conform ziarului Financial Times, este de așteptat ca acest trend să continue.

Lira turcească continuă să stagneze la 0,12 USD, după o scădere de la 0,14 USD în februarie, evoluție accentuată la mijlocul lunii martie de concedierea guvernatorului Băncii Centrale Turce de către președintele Erdogan.

Rubla rusească își continuă relația turbulentă cu Dolarul american ca reacție la schimbările prețului petrolului și a creșterii riscurilor geopolitice generate de guvernul de la Kremlin.

Realul brazilian continuă să fie extrem de volatil ca urmare a managementului neobișnuit al pandemiei în Brazilia, ceea ce a dus la o adevărată catastrofă umanitară.

Monedele de pe piețele emergente se confruntă, în general, cu o perspectivă descendentă din cauza cererii în creștere a Dolarului și a unei prognoze mai rezervate pentru redresarea economică a Uniunii Europene decât cea prevăzută la începutul anului.

Pentru a vă ajuta să navigați cât mai profitabil incertitudinile pieței FX, vă stăm la dispoziție cu sfaturi utile pentru monedele de interes. Aflați aici care este cel mai apropiat reprezentant AKCENTA în regiunea dumneavoastră și nu ezitați să cereți o ofertă personalizată.

Soluții pentru IMM-uri din partea celui mai mare fintech din Europa Centrală

Analiză oferită de AKCENTA – primul fintech destinat exclusiv companiilor, care de mai bine de 20 de ani oferă IMM-urilor condiții inegalabile pentru schimburi valutare și plăți internaționale. 
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență