Akcenta top

Verificați în doar 2 minute câți bani pierdeți datorită comisioanelor bancare sau a fluctuațiilor nefavorabile de curs valutar și aflați cum puteți optimiza aceste costuri

Verificați în doar 2 minute câți bani pierdeți datorită comisioanelor bancare sau a fluctuațiilor nefavorabile de curs valutar și aflați cum puteți optimiza aceste costuri
Verificați în doar 2 minute câți bani pierdeți datorită comisioanelor bancare sau a fluctuațiilor nefavorabile de curs valutar și aflați cum puteți optimiza aceste costuri

În contextul actual dificil creat de pandemie, majoritatea afacerilor resimt scăderi în venituri, unele chiar până la punctul în care pragul de profitabilitate nu mai este atins.

Dacă sunteți responsabil de performanța financiară a companiei dumneavoastră, cu siguranță în aceste timpuri căutați soluții de optimizare a costurilor operaționale pentru a maximiza, pe cât posibil, rezultatele financiare.

Vă prezentăm mai jos o metodă simplă prin care puteți verifica rapid câți bani pierde compania în favoarea instituțiilor bancare datorită comisioanelor practicate sau a fluctuațiilor nefavorabile de curs valutar (în cazul în care tranzacționați în monedă străină.

Totul începe cu întoarcerea back to basics. La baza tuturor proiecțiilor, previziunilor și extrapolărilor din rapoartele efectuate se află balanța de verificare de la sfârșitul ultimului trimestru. Aceasta este cel mai precis instrument de calcul și analiză a profitului.

Deși pare stufoasă, balanța contabilă este extrem de bine organizată. Atât cheltuielile, cât și veniturile sunt defalcate în foarte multe conturi, grupate pe anumite categorii care oferă o imagine foarte clară asupra felului în care sunt cheltuiți banii firmei și, mai important, asupra surselor din care provin încasările.

Cifrele necesare calculului se află la sfârșitul balanței, în ultimele două clase de conturi: clasa 6 – conturile de cheltuieli și clasa 7 – conturile de venituri.

Astfel, pe partea de cheltuieli sunt mai multe grupe de conturi, iar una dintre cele mai importante este Grupa 62, „Cheltuieli cu alte servicii executate de terți”.

Aici se găsește contul 627, „Cheltuieli cu serviciile bancare și asimilate”, în care sunt înregistrate comisioanele plătite pentru a realiza plăți și încasări prin sistemul bancar.

Dacă efectuați tranzacții externe, atunci este foarte probabil ca suma totală să nu fie deloc mică și asta datorită faptului că specificul activității de import-export presupune foarte multe viramente de la/către partenerii externi. Iar băncile comisionează fiecare dintre aceste operațiuni!

Un alt cont din balanța firmei de urmărit cu atenție se află la Grupa 66,  „Cheltuieli financiare”.

Este vorba despre contul 6651, „Diferențe nefavorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate în valută”. Aici sunt înregistrate, în principal, diferențele dintre cursul valutar oferit de bancă la vânzările/cumpărările de valute și cursul de referință la care se fac înregistrările contabile.

Contul omolog pe partea de venituri este 7651, „Diferențe favorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate în valută”. Aici se evidențiază, în principal, diferențele de curs din contractele încheiate cu partenerii externi la cursuri valutare mai profitabile pentru firmă decât cursul de referință la care se fac înregistrările contabile. 

Ponderea acestor categorii de venituri și cheltuieli în profitul total trebuie analizată cu atenție, astfel încât să fie găsite soluții pentru a le optimiza.

În ceea ce privește soluțiile de optimizare pentru partea de venituri, acestea țin exclusiv de abilitatea managerului și a angajaților săi de a negocia contracte în condiții cât mai avantajoase, de a găsi noi piețe de desfacere sau de a evalua corect care sunt cele mai profitabile canale de distribuție.

Pe partea de cheltuieli, însă, soluția la care apelează din ce în ce mai multe companii pentru a-și optimiza costurile este transferul operațiunilor de plăți externe și schimburi valutare către fintech-uri precum AKCENTA, companie prin care puteți efectua următoarele:

  • Schimburi valutare gratuite folosind rata reală de schimb din piața valutară la momentul schimbului (ofertă personalizată fiecărui client în baza unui model unic de calcul);
  • Plăți SEPA gratuite și alte plăți internaționale cu comisioane minime;
  • Tranzacții FORWARD, opțiune care vă protejează marja de profit pentru tranzacțiile viitoare în cazul evoluției nefavorabile a cursului valutar (serviciu oferit de bănci doar companiilor foarte mari);
  • Schimb valutar automat a unei sume date în valuta de interes, atunci când aceasta ajunge la cursul de schimb dorit (serviciu oferit gratuit).

Soluții pentru IMM-uri din partea celui mai mare fintech din Europa Centrală

Analiză oferită de AKCENTA – primul fintech destinat exclusiv companiilor, care de mai bine de 20 de ani oferă IMM-urilor condiții inegalabile pentru schimburi valutare și plăți internaționale. 
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență