Akcenta top

Forward (standard)

Operațiunea la termen este principalul tip de acoperire valutară. Este vorba de un contract de cumpărare sau vânzare viitoare a valutei străine la un curs fix stabilit, realizat la o dată stabilită în viitor. Cursul la termen este bazat pe cursul la vedere ajustat cu așa-numitele puncte la termen. Acestea sunt determinate de durata perioadei pentru care este încheiată operațiunea la termen și de diferența ratei dobânzi la valutele tranzacționate. Cu un curs la termen fixat, firma obține siguranță și înlătură riscul rezultat din evoluția negativă viitoare a cursurilor de schimb. Pe de altă parte, nu poate profita de o eventuală evoluție pozitivă a acestor cursuri. De aceea, este bine să se ia o hotărâre între acoperire de 100% sau parțială a operațiunii încheiate.

Pentru încheierea operațiunii la termen nu se percepe niciun comision și se poate încheia pe o perioadă nelimitată (în mod standard până la 1 an, în cazuri individuale și pentru perioade mai lungi). Numărul acestor operațiuni și valoarea maximă a acestora nu sunt limitate. Operațiunea este obligatorie în momentul încheierii tranzacției.

Condiții pentru obținerea operațiunii la termen:

 
EXEMPLU
Client exportator:
Firma are încheiată o operațiune cu o firmă străină care are de plătit peste 3 luni marfa livrată în valoare de 100.000 EUR. Cursul actual (de piață) EUR/RON este de 4,477 și cursul la termen pentru trei luni este de 4,462.

Scenariu posibil la data scadenței:

Cursul EUR/RON la data scadenței Valoare RON fără forward Valoare RON cu forward
Curs actual vs. curs la vedere la data scadenței
(în RON)
4,390 439 000 446 200 7 200
4,420 442 000 446 200 4 200
4,462 446 200 446 200 0
4,500 450 000 446 200 -3 800
4,515 451 500 446 200 -5 300
La încheierea tranzacțiilor la termen clientul își asumă anumite tipuri de riscuri (de piaț㠖 valutare și riscul ratei de dobândă, riscul partenerului contractual, riscul de lichiditate, efectul de pârghie). Depinde întotdeauna de scopul și modalitate de utilizare a tranzacției la termen. Înaintea semnării Contractului-cadru și a încheierii tranzacției, dar și oricând solicitați, dealerii vor avea plăcerea să vă explice fiecare tip de risc, atât verbal cât și în scris.
 
 
Prin încheierea operațiunilor de acoperire, toate entitățile care oferă aceste servicii au o obligație față de părțile adverse ale acestor operațiuni. Această obligație este acoperită prin următoarele modalități:
  • Blocarea mijloacelor bănești ale clientului;
  • Limita de dealing;
  • Limită de dealing asigurată cu cambie.

Înainte de încheierea primei operațiuni de tip forward sunt necesare:

 
Reprezentanții noștri vor discuta cu dvs. toate posibilitățile și condițiile individuale de acoperire a riscului de curs și vă vor oferi cea mai bună variantă pentru afacerea dvs.
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ cea mai mare instituție de plată din Europa Centrală
Linkuri conexe
Informații detaliate despre serviciu
 
AKCENTA CZ a.s. nu are nicio responsabilitate pentru prejudiciile sau veniturile nerealizate ce pot fi cauzate vreunei persoane prin utilizarea informațiilor și a datelor cuprinse în acest site sau în materialele de marketing ale societății. AKCENTA CZ a.s. atrage atenție asupra faptului că încheierea operațiunilor la termen menționate pe acest site sau materiale de marketing includ riscuri cu care clientul este obligat a se familiariza în limita maximă, să le înțeleagă, să le ia în considerare și eventual să ceară informații suplimentare. Informații detaliate în legătură cu riscurile aferente operațiunilor la termen sunt specificate pe site-ul AKCENTA CZ a.s.: Riscurile selectate legate de încheierea operațiunilor la termen. Informațiile referitoare la riscuri vor fi furnizate și de către angajații societății AKCENTA CZ a.s.
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență