Akcenta top

Analize și informații / Blog

Mic dicționar de fintech. 9 termeni esențiali pentru antreprenorii din import-export
28. 2. 2024
În antreprenoriat, unde eficiența este imperativă, schimburile valutare sunt baza oricărui business care activează pe piața internațională.
Cheia pentru o inflație sustenabilă de 2% în SUA o reprezintă atât ratele dobânzilor, cât și politica fiscală
1. 2. 2024
Banca centrală a SUA (Fed) a menținut ratele dobânzilor în cadrul ședinței din ianuarie. Până în prezent, rata principală (Federal Funds Rate - FFR) se menține în intervalul 5,25 - 5,50%. Ceea ce se schimbă, însă, este comunicarea Fed pentru perioada următoare.
Provocări contabile în înregistrarea tranzacțiilor cu valută
17. 1. 2024
Lipsa de previziune în materie de legislație contabilă nu mai este un secret pentru niciun profesionist din domeniu. Iar provocării continue de a ține pasul cu modificările legislative i se adaugă impredictibilitatea generală a mediului de business românesc și, în cazul companiilor care derulează tranzacții internaționale, volatilitatea cursului de schimb.
2024 - Punct de cotitură. Anul viitor, băncile centrale vor începe să reducă ratele dobânzilor
19. 12. 2023
Reuniunile din decembrie ale principalelor bănci centrale au confirmat faptul că ratele dobânzilor au atins nivelul maxim și că noi creșteri sunt foarte puțin probabile. Ratele dobânzilor băncilor centrale din SUA (Fed), din zona euro (BCE), din Regatul Unit (BoE) și, nu în ultimul rând, din Elveția (SNB), au rămas neschimbate. Inflația prețurilor de consum s-a estompat rapid în ultimele luni și, astfel, principalul motiv pentru o nouă înăsprire a politicii monetare dispare și el. Ba chiar există loc pentru reducerea ratelor dobânzilor în 2024.
Mizele intrării României în Schengen pentru importatorii și exportatorii români
8. 12. 2023
La peste 12 ani de la primul termen propus de autoritățile române, aderarea României la spațiul Schengen rămâne un subiect dificil. Procesul de aderare se află acum în al treilea stadiu în care România trebuie să îndeplinească un set de condiții impuse de grupul de lucru al Consiliului Europei în cooperarea polițienească, protecția datelor, consulate, granițe maritime, granițe aeriene, granițe terestre și sistemele SIS/SIRENE. Dezavantajele întârzierii intrării României în zona Schengen sunt multiple, însă printre cele care generează cele mai mari pierderi sunt cele economice. În esență, intrarea în spațiul Schengen înseamnă accelerarea schimburilor comerciale, întrucât accesul mărfurilor care pleacă ori tranzitează România s-ar face mult mai ușor.
Eficientizarea operațiunilor financiare în import-export. Avantajele utilizării conturilor dedicate în valută
27. 10. 2023
Plățile și încasările în monedă străină se află la baza oricărei afaceri din import-export. Însă operațiunile cu valută pot fi mai mult sau mai puțin costisitoare, ca timp și bani, în funcție de strategia pe care o abordați cu privire la tranzacționare.
Tendințele actuale în piețele valutare europene
29. 9. 2023
Navigarea în climatul turbulent economic și financiar recent a fost extrem de dificilă, cu provocări majore pentru antreprenori. De la evenimente black swan și război, la crize energetice, inflație ridicată și rate de dobândă în creștere, menținerea unui ritm firesc printre atâtea evenimente devine complicată.
Fed ar putea majora în continuare dobânzile în T4
21. 9. 2023
Principalul eveniment macroeconomic al săptămânii a fost, fără îndoială, reuniunea de miercuri, 20 septembrie 2023, a Rezervei Federale a SUA (Fed), iar piețele financiare au fost curioase să audă răspunsuri la câteva întrebări importante.
Import-Export în Piața Unică: oportunități și provocări pentru antreprenori
23. 8. 2023
Mai mult de 70% din importurile și exporturile României sunt efectuate în spațiul intra-comunitar, ceea ce face ca reglementările din zonă să fie esențiale pentru orice afacere care își dorește să devină profitabilă pe termen lung.
Dezideratul nu este, însă, izolat. Orice companie din Europa care activează în sectorul de import-export are același obiectiv – extinderea cu ușurință a afacerii în celelalte state membre.
Banca Centrală a Europei majorează dobânzile pentru a noua oară consecutiv
27. 7. 2023
În cadrul ședinței de astăzi, 27 iulie 2023, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor pentru a noua oară consecutiv. Mai exact, astăzi cu 25 de puncte de bază, iar rata de scont va fi de 3,75% începând cu luna august. Ratele dobânzilor BCE se află la cele mai ridicate niveluri din anul 2000 și, de facto, din istoria BCE. De ce a majorat BCE din nou dobânzile? Într-o singură propoziție: pentru că inflația continuă să scadă, dar se preconizează că va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp.
Cum puteți evita costurile ascunse ale tranzacțiilor internaționale
13. 7. 2023
Rețeaua globală de tranzacții financiare transfrontaliere este complexă și, de multe ori, se confruntă cu varii probleme, precum lipsa de transparență, întârzierile și costurile ascunse pentru afacerile din diferite industrii. Ceea ce înseamna că taxele și comisioanele aplicabile oricărei plăți sau încasări internaționale au potențialul de a vă afecta rezultatele financiare ale businessului.
Tips & Tricks. Cum să faceți schimburi valutare inteligente într-o afacere de import-export
23. 6. 2023
Urmărirea permanentă a cursului valutar este o activitate tracasantă pentru managerul unui business de import-export. Cu toate astea, este esențială cunoașterea exactă a cursurilor monedelor în care tranzacționați, nu doar pentru a putea obține cel mai bun curs de schimb, ci și pentru a vă putea planifica mai bine plățile și încasările viitoare.
AES (Automated Export System) aduce schimbări importante în activitatea exportatorilor români
29. 5. 2023
Din 2023, înregistrarea și completarea documentației vamale obligatorii pentru exportatorii europeni, deci și pentru cei români, se schimbă radical.
Controlul costurilor și al riscurilor asociate tranzacțiilor internaționale într-o afacere de import-export
28. 4. 2023
Suntem, în 2023, martorii unor schimbări rapide în zona economică. Mișcările din piața valutară țin antreprenorii în priză zi de zi și impun o atenție crescută în fața riscurilor care pot influența direct plățile și încasările în monedă străină. Deși riscul valutar este cea mai des dezbătută problemă asociată tranzacțiilor internaționale, nu toți antreprenorii sunt familiarizați cu detaliile acestui concept. Astfel că, adesea, lipsa informațiilor îi aduce în fața unor pierderi financiare care ar fi putut fi evitate cu ușurință.
5 vulnerabilități critice în import-export: cum să vă protejați afacerea și să evitați pierderile financiare
24. 3. 2023
Dacă ați începe azi un business de import-export, de unde ați începe? Analiștii ne dau mereu același răspuns: scrutați piața, identificați nișa unde puteți oferi ceva diferit și profitați de această oportunitate.
Cum să treceți la următorul nivel financiar în import-export
24. 2. 2023
După mai bine de doi ani de provocări și numeroase blocaje de tot felul, companiile românești de import-export care au reușit să se mențină în piață pot trage o linie.
Review 2022 în segmentul românesc de import-export. 3 lecții fundamentale pentru managerii din sector
9. 1. 2023
În ultimii 2 ani, sectorul de import-export a fost nevoit să se adapteze forțat la o multitudine de schimbări generate de pandemia de coronavirus, războiul ruso-ucrainean, inflația accelerată și recesiunea economică.
Avantajele și dezavantajele schimbului valutar SPOT versus Forward
8. 11. 2022
Anumite concepte ale piețelor financiare, precum cele legate de hedging, nu sunt întotdeauna familiare antreprenorilor. Cu toate astea, înțelegerea instrumentelor de hedging valutar reprezintă un plus de informație strategică pentru orice manager și, în special în afacerile de import-export, poate oferi un avantaj competitiv deloc de neglijat.
5 modalități prin care companiile de import-export pot diminua efectele unei recesiuni economice
31. 8. 2022
Înainte de invadarea Ucrainei de către trupele ruse, perspectivele economice ale UE erau îndreptate către o expansiune robustă. Însă, în momentul de față riscul unei recesiuni este foarte mare, analiștii preconizând că zona Euro va fi destul de grav afectată în condițiile inflației crescute și a crizei energetice.
Fluctuațiile monedelor europene generate de războiul din Ucraina. Cum pot companiile să anticipeze și să prevină piederile în acest context
15. 8. 2022
Ziua de 23 februarie va intra în istorie nu doar drept ziua invadării Ucrainei de către Rusia, ci ca ziua în care economia mondială a început să intre vizibil în declin. Este prea devreme să spunem ce efecte va avea războiul ruso-ucrainiean pe termen lung, însă anumite aspecte sunt deja aproape sigure: insecuritatea alimentară globală este adesea pe prima pagina a ziarelor, riscul crescut de recesiune pune presiune pe toți antreprenorii, indiferent de domeniu, iar piața monetară fluctuantă a devenit și ea cauzatoare de daune financiare. Împreună, aceste elemente afectează nu doar cetățenii obișnuiți, ci și companiile de pretutindeni prin pierderile pe care provoacă la scară mai largă.
Analiză 2022. Impactul inflației în afacerile românești din export-import
22. 6. 2022
Fenomenul inflației este un subiect extrem de actual și asta nu doar în România.Toate marile state ale lumii se confruntă, în prezent, cu rate crescute ale inflației, un fenomen care afectează întreaga economie, de la ratele dobânzilor la prețurile bunurilor de consum. Pe scurt, inflația reduce valoarea monedei în timp – astăzi poți cumpăra cu un Leu mai puțin decât ai fi cumpărat ieri.
Efectele războiului asupra importurilor și exporturilor din sectorul agricol
31. 5. 2022
Una dintre cele mai mari crize de cereale și alimentare din ultimele decenii a fost declanșată de războiul ruso-ucrainean, iar liderii europeni se așteaptă ca efectele crizei să se resimtă mai ales în lunile de vară.
Piața produselor bio în România – oportunitate de creștere pentru importatori și exportatori?
9. 5. 2022
Produse bio sau ecologice. Cu siguranță le-ați văzut în standurile supermaketurilor ori ale magazinelor de profil! Dacă sunteți managerul unei companii de import-export, atunci este firesc să luați în considerare extinderea portofoliului cu această gamă de produse care pare a avea potențial de creștere tot mai mare de la an la an.
Primele efecte ale conflictului ruso-ucrainean în comerțul internațional
31. 3. 2022
După o lună de conflict, războiul ruso-ucrainean afectează deja economia mondială. Se observă o încetinire a creșterii economice și o creștere semnificativă a inflației și se vorbește din ce în ce mai mult despre o restabilire a ordinii economice globale pe termen lung. Fondul Monetar Internațional a declarat că invazia Rusiei în Ucraina este o lovitură majoră pentru economia globală, în condițiile în care, înainte de izbucnirea conflictului, se vorbea despre o creștere economică globală de 4.4%. Cel mai probabil, prognozele de creștere regională vor fi revizuite pentru anul 2022 (FMI urmează să publice în data de 19 aprilie previziunile actualizate).
Situația economică a României în anul 2022. Factori care influențează comerțul exterior
3. 3. 2022
România face parte din categoria țărilor europene care reușesc să se redreseze rapid după efectele pandemiei. La baza acestei afirmații stau statisticile publicate de INSSE, dar și de BNR. În 2021, PIB-ul a atins un nivel record de 240 miliarde de euro, cu 21 miliarde de euro mai mare față de anul 2020, atunci când a fost atins vârful crizei economice provocate de pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, se pare că impactul pe care virusul l-a avut în economie va dura cel puțin până în trimestrul IV al acestui an și ar putea fi resimțit chiar și în anul 2023. Specialiștii susțin că în perioada 2022-2023, țara noastră se va confrunta cu 3 mari probleme: deficitul bugetar, deficitul de cont curent și inflația.
Top 5 trenduri globale care vor influența companiile de import-export în 2022
11. 1. 2022
La nivel european, economia se redresează cu pași rapizi în urma recesiunii provocate de pandemie. Pe măsură ce campaniile de vaccinare progresează, restricțiile impuse încep să fie ridicate, iar economiile țărilor se redeschid. Perspectivele de redresare sunt bune, după cum arată și un raport realizat de experții din cadrul Comisiei Europene.
Târgurile europene de import-export – merită să investiți în prezența companiei dumneavoastră la aceste târguri?
29. 11. 2021
În fiecare an, în primele luni ale anului, discutăm cu clienții noștri despre planurile lor financiare, dar și despre provocările din industria lor, previzibile sau mai puțin previzibile.

Anul acesta, mai mult decât oricând, managerii cu care am vorbit și-au exprimat îngrijorarea legată de dezvoltarea afacerii pe alte piețe decât cele curente. Până la apariția crizei globale de sănătate, un element critic al acestei dezvoltări îl reprezenta prezența fizică la expoziții și târguri internaționale de specialitate. În 2020 însă, târgurile au fost practic anulate din cauza restricțiilor de circulație și a celor privind organizarea de evenimente cu acces pentru publicul larg.
Informații esențiale pentru companiile care doresc să importe din Cehia, Polonia și Slovacia
22. 11. 2021
Pandemia de coronavirus a provocat un colaps economic de proporții la nivel global, dar mai ales la nivel european. Raportul realizat de Banca Centrală Europeană arată o evoluție neuniformă a activității economice din zona Euro în anul 2020 și un PIB mai mic cu 6.6% comparativ cu anul 2019. Activitatea economică a avut de suferit mai ales în prima jumătate a anului, o redresare parțială fiind observată în cea de-a doua jumătate. Schimburile comerciale au început să se îmbunătățească și în anul 2021, fiind un moment prielnic pentru deschiderea unui business de import-export.
Previziuni și tendințe ale sectorul logistic pentru ultimul semestru din 2021
7. 10. 2021
Contextul actual economic și social în care ne aflăm nu s-a stabilizat încă și, în continuare, capacitatea de adaptare a companiilor din orice sector este supusă testului unui viitor incert. Valul patru al pandemiei, anticipat deja de la începutul verii, va aduce din nou restricțiile de care se teme orice antreprenor care are nevoie de predictibilitate în afacerea sa!
Importați produse electrice și electrocasnice? Iată ce trebuie să știți ca să puteți mitiga o parte din riscurile asociate importului
16. 9. 2021
Oricare ar fi produsele pe care compania dumneavoastră le importă, este sigur că ați resimțit în anul care a trecut efectele pandemiei de coronavirus. Iar dacă ne referim doar la importul de produse electrice și electrocasnice, în anul 2020, acestea s-au ridicat la valoarea de aproximativ 80.5 miliarde Euro, cu 6 miliarde de Euro mai puțin decât anul 2019, conform statisticilor privind comerțul exterior publicate de INSSE.
Mini-ghid: Ce trebuie să știe companiile românești care doresc să importe din Germania
25. 8. 2021
21% din totalul importurilor realizate de România în 2020, în valoare de 14.1 miliarde de Euro, au ca sursă de proveniență Germania, ceea ce situează această țară printre principalii parteneri la import.
Între două extreme. Ce perspective au importatorii români din sectorul agricol în 2021?
4. 8. 2021
Agricultura este unul dintre motoarele care susțin economia, însă niciodată acest motor nu a fost turat la maxim. Drept urmare, deși are potențial, România nu îl fructifică suficient, așa încât a ajuns să aibă una dintre cele mai scăzute productivități la nivelul Uniunii Europene (de 4 ori mai mică decât media UE). Conform ultimelor statistici realizate, agricultura din România contribuie cu doar 3.4% la producția agricolă comunitară, deși suprafața agricolă ar permite o producție mult mai mare. Este de ajuns să luăm exemplul Poloniei pentru a susține acest lucru: deși Polonia are o suprafață agricolă mai mare doar cu 3% decât cea a României, înregistrează o productivitate de 2 ori mai mare.
Lumina de la capătul tunelului: Turismul după Covid-19
16. 6. 2021
După un ultim an atât de sumbru pentru turismul internațional, redeschiderea treptată a economiilor reprezintă îndelung așteptata lumină de la capătul tunelului. În acest articol parcurgem modul în care a fost afectat turismul de pandemia generată de covid-19, dar și care sunt oportunitățile din viitorul apropiat pentru companiile care reprezintă industria turismului.
Impactul valutar în importul de echipamente și dispozitive medicale în perioada pandemiei
10. 6. 2021
Nu este nici o noutate faptul că pandemia a avut un impact puternic asupra importului de echipamente și dispozitive medicale, inclusiv din punct de vedere valutar. Toată această cerere masivă pentru echipamente medicale, precum măști, mănuși, aparate de respirat, teste Covid și, ulterior, vaccinurile contra Covid-19, a avut un singur scop: combaterea răspândirii bolii.
Top trenduri socio-economice care influențează volatilitatea valutară în 2021
14. 5. 2021
Nu mai este nicio surpriză că factorii-cheie care continuă să influențeze piața valutară sunt determinați, în mare parte, de măsurile de gestionare a coronavirusului și a acțiunilor de vaccinare. Deși, evident, riscul geopolitic și mișcările prețului petrolului continuă să aibă o greutate importantă!
Demascarea MITURILOR despre CONTRACTELE LA TERMEN (Forward)
5. 5. 2021
Ultimii 5 ani au fost marcați de numeroase schimbări majore pe scena economică internațională. Brexit-ul, intensificarea războaielor comerciale, testările de arme nucleare, tensiunile între țări sau regiuni, pandemia de Coronavirus, schimbările rapide generate de trendurile de consum din piețele economice – toate au condus la o oarecare obișnuință cu ideea de RISC în mentalitatea antreprenorilor.
Top perechi valutare de urmărit în 2021
23. 4. 2021
Vremurile tulburi din punct de vedere economic înseamnă volatilitate ridicată. 2020 a fost un an de șoc și a generat fisuri pe piețele financiare, fisuri ce persistă și în 2021. Însă, în timp ce pentru mulți jucători economici volatilitatea este un risc, pentru alții reprezintă o oportunitate.
Internaționalizarea CNY aduce un vânt al schimbării pe piața monetară în 2021
4. 3. 2021
Cine mai poate pune la îndoială pretențiile de supremație economică mondială a Chinei? Privite din această perspectivă, nu ne miră nici eforturile concentrate ale conducătorilor chinezi din ultimii șase ani pentru detronarea continentului american din punct de vedere al performanței economice, cât și pentru transformarea Yuanului în cea mai tranzacționată monedă a lumii.
12 termeni și noțiuni pe care trebuie să îi cunoască orice importator
1. 2. 2021
Imaginați-vă că ați achiziționat recent un nou dispozitiv inteligent, însă nu v-a fost oferit manualul de utilizare. Oricât de intuitiv este dispozitivul, riscați să nu îl puteți folosi la potențialul maxim din cauza informațiilor lipsă.
Cele mai frecvente greșeli făcute de importatori și cum pot fi evitate
21. 12. 2020
În hățișul mereu schimbător al reglementărilor oficiale și neoficiale care guvernează sectorul de import-export, este absolut normal pentru o companie să greșească, cu atât mai mult cu cât legislația și interpretarea ei lasă loc prea multor necunoscute.
CINE A SPUS CĂ ANUL ACESTA NU CĂLĂTORIM
15. 12. 2020
Suntem în prag de încheiere a anului 2020, un an dificil care ne-a schimbat fiecăruia dintre noi percepția despre viață, despre lumea în care trăim, despre grija pe care trebuie să ne-o purtăm unii altora și despre ce înseamnă bucuria libertății.
Factori de luat în considerare în finanțarea unei afaceri de import-export
3. 12. 2020
Nevoia de finanțare a unei companii de import-export poate apărea în orice moment al existenței ei. De cele mai multe ori, finanțarea este destinată derulării operațiunilor curente și creșterii volumului de marfă sau servicii importat.
Cum să pornești o afacere de import-export în România
3. 11. 2020
Comerțul există de când lumea și va rezista oricât timp oamenii vor avea nevoie de bunuri. La fel de adevărat este că, și în comerț, lucrurile sunt într-o permanentă mișcare, iar revoluția digitală și tehnologică schimbă nu doar manufactura, ci și derularea propriu-zisă a afacerilor. Este de înțeles, deci, că mulți antreprenori români analizează serios deschiderea unui business de import-export.
Verificați în doar 2 minute câți bani pierdeți datorită comisioanelor bancare sau a fluctuațiilor nefavorabile de curs valutar și aflați cum puteți optimiza aceste costuri
9. 10. 2020
În contextul actual dificil creat de pandemie, majoritatea afacerilor resimt scăderi în venituri, unele chiar până la punctul în care pragul de profitabilitate nu mai este atins.
Plăți SEPA GRATUITE, cu ocazia aniversării a 6 ani pe piața din România
18. 9. 2020
Septembrie 2020 marchează 6 ani de când AKCENTA activează pe piața din România. Începând cu această dată, lansăm oferta aniversară către toți clienții actuali sau viitori din România, anume gratuitate la toate plățile SEPA efectuate prin AKCENTA. Oferta nu are un termen de expirare, însă compania își rezervă dreptul de a o suspenda în orice moment. Această decizie are scopul de a ajuta mediul de afaceri românesc pe durata pandemiei.
Cum au performat exportatorii și importatorii români în pandemie
26. 8. 2020
Pandemia de coronavirus a generat o întrerupere fără precedent a comerțului mondial, situație care a afectat comercianții români care tranzacționează cu parteneri străini, forțându-i să facă față lockdownului general prin restricții, schimbări de reguli, interdicții și beneficiind în tot acest timp de ajutor limitat.
Riscuri și oportunități pentru importatorii români în 2020
11. 8. 2020
31.093,4 milioane euro. Aceasta este valoarea globală a importurilor realizate de România în primele patru luni ale anului curent, conform datelor Institutului Național de Statistică. Criza mondială de sănătate a schimbat însă trendul ascendent al importurilor înregistrat constant în ultimii ani. Chiar și așa, importatorii pot reduce la minim impactul negativ, sau chiar pot profita de oportunitățile apărute în acest context.
Miroslav Novák, analist AKCENTA CZ: „În al doilea trimestru ne așteptăm la o încetinire drastică a creșterii economice”
23. 6. 2020
Situația economică începe să se îmbunătățească, dar gradul ridicat de incertitudine legat de evoluția principalelor sectoare de activitate va conduce la la un declin destul de sever al PIB în zona euro.
Pandemia, o oportunitate pentru a reduce dependența de brandul „made in China”
22. 6. 2020
Recent, pandemia de coronavirus ne-a arătat cât de dependentă este lumea în care trăim de importurile din China, dar și cât de vulnerabili suntem la ruperea lanțurilor internaționale de aprovizionare și la o perturbare a „ordinii mondiale” bazate pe globalizare. Se ridică astfel întrebarea: mai face sens pentru importatori să își bazeze activitatea pe aprovizionarea din China?
Analiza financiara: dinamica din piata muncii si ce angajatori au de castigat
14. 5. 2020
Covid-19 a „virusat” intreaga economie, dar piata muncii pare sa fie lovita cel mai dur.
Covid-19 zguduie comerțul transfrontalier și reorientează importatorii către noi măsuri de optimizare a activității
19. 3. 2020
După mai bine de 10 ani, o nouă criză lovește economia mondială, într-un mod în care nimeni nu s-ar fi așteptat.
Salvatorul zonei euro M. Draghi își încheie după 8 ani mandatul de președinte al Băncii Centrale Europene
24. 10. 2019
Ședința de astăzi a Băncii Centrale Europene (BCE) nu a adus, după toate aparențele, schimbări radicale în ceea ce privește politica monetară.
În ciuda creșterii economice rapide, pe China o așteaptă mari provocări
3. 8. 2018
Una dintre principalele teme economice ale ultimelor săptămâni este creșterea măsurilor protecționiste dintre China și SUA, adică dintre țări care luptă pentru poziția de lider economic global. Despre situația economică a SUA se scrie destul de des, însă situația economiei Chinei și provocările pe care această țară din estul Asiei trebuie să le înfrunte nu sunt discutate foarte des. O analiză recentă a Fondului Monetar Internațional, care ia în calcul evoluțiile anterioare și viitoare ale acestui gigant economic, va fi relevantă în acest caz.
Războaiele comerciale - un pericol real sau doar o panică inutilă?
29. 3. 2018
După criza financiară și economică din anii 2008 și 2009 au existat la nivel mondial temeri puternice că lumea se va îndrepta spre protecționismul comercial, ceea ce în cele din urmă s-a și întâmplat. Este renumită declarația președintelui francez din acea vreme, N. Sarkozy, cum că protecționismul este un cuvânt murdar. Lumea a știut să evite atunci protecționismul comercial, dar oare va ști să o facă și acum, în 2018?
Rezultatele alegerilor parlamentare din Italia - un avertisment pentru Europa, dar mai ales o mare incertitudine pentru Italia
7. 3. 2018
Chiar dacă există o serie întreagă de diferențe între partidele, grupările și blocurile italiene, se poate găsi și ceva ce le unește. Numitorul comun constă în reducerea impozitelor, din pensii și beneficii sociale mai mari, pur și simplu populism. Este paradoxal că, pe ultima sută de metri, aceleași partide politice promovează o reducere semnificativă a datoriei statului italian în următorul deceniu, adică cu 20 până la 40 la sută, ceea ce este complet ireal.
România – noul tigru economic european?
5. 10. 2017
Dacă vrem să numim o țară tigru economic, ar trebui să ne concentrăm nu doar asupra creșterii PIB-ului, dar și asupra altor indicatori cum ar fi, de exemplu, investițiile. De fapt, investițiile, și nu consumul casnic, sunt cele care ajută țările mai slab dezvoltate să ajungă din urmă țările mai puternice din punct de vedere economic. Iar în ceea ce privește investițiile, România nu prea excelează, ba dimpotrivă.
Alegerile parlamentare din Germania – impactul limitat asupra euro, neconcordanță a programului între FDP (Partidul Liber Democrat) și Partidul Verde
26. 9. 2017
FDP, ca partid liberal, promovează comerțul liber, o susținere mai mare a antreprenoriatului, reducerea birocrației și a contribuțiilor sociale, pe scurt, reducerea datoriei de stat. În partea opusă, Partidul Verde promovează costuri mai mari pentru așa-numită politică verde, introducerea de taxe mai mari pentru cei foarte bogați și înăsprirea controlul asupra sectorului bancar.
Situația economică actuală a României punând accent pe comerțul exterior
14. 7. 2016
În ultimii ani România face parte din economiile din Europa cu cea mai rapidă creștere. Este vorba despre economia unde rolul principal joacă îndeosebi industria dar care are, de asemenea, un mare potențial în agricultură datorită condițiilor naturale favorabile.
Semnificația cooperării dintre țările Grupului de la Visegrad
30. 3. 2016
În ultimul timp s-au intensificat discuțiile în cadrul țărilor Grupului de la Visegrad, format din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia. Aceste țări au multe în comun, luând în considerare și istoria recentă. Care este însă legătura economică dintre țările menționate și au avut loc schimbări în acest sens în ultimele două decenii? Răspunsul la această întrebare îl căutăm cu ajutorul datelor despre evoluția comerțului extern.
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență