Akcenta logo

    5 modalități prin care companiile de import-export pot diminua efectele unei recesiuni economice

    31. 8. 2022

    5 modalități prin care companiile de import-export pot diminua efectele unei recesiuni economice

    Înainte de invadarea Ucrainei de către trupele ruse, perspectivele economice ale UE erau îndreptate către o expansiune robustă. Însă, în momentul de față riscul unei recesiuni este foarte mare, analiștii preconizând că zona Euro va fi destul de grav afectată în condițiile inflației crescute și a crizei energetice.

    Creșterea prețurilor din piața de energie a generat deja creșteri la aproape toate produsele și serviciile, iar incertitudinile legate de lanțurile de aprovizionare contribuie la presiunea tot mai mare pe care o resimt afacerile din orice domeniu.

    În import-export, la cele de mai sus se adaugă și volatilitatea pieței valutare. Așadar, dacă sunteți managerul unei companii care cumpără sau vinde în zona Euro, este un moment bun să vă pregătiți afacerea pentru o posibilă recesiune economică.

    Iată 5 tactici care vă pot ajuta să vă mențineți pe linia de plutire, chiar și atunci când o scădere a afacerii dumneavoastră de import-export este inevitabilă:

    1. Optimizați cheltuielile curente

    În timpul unei crize economice, orice antreprenor ar trebui să se gândească la optimizarea cheltuielilor curente pentru a evita instabilitatea pe piață.

    De exemplu, dacă sunteți nevoit să restrângeți activitatea din depozite pentru o perioadă, încercați să utilizați mai bine spațiul disponibil pentru a reduce și cheltuielile cu chiria. Odată cu reducerea activității, puteți raționaliza și consumul de combustibil și energie. Căutați, totodată, modalități mai ieftine pentru transportul mărfurilor, ținând cont de toate aspectele care pot avea un impact asupra calității serviciilor furnizate (timp de livrare, garanția integrității mărfurilor la transport etc.).

    2. Nu contractați noi împrumuturi

    Evitarea supra-îndatorării este o regulă de bază a finanțelor personale, dar și a celor de business. Iar pe timp de recesiune economică, gradul de îndatorare trasează o linie clară între afacerile care dispar și cele care supraviețuiesc.

    Contractarea unui nou împrumut poate fi o mișcare tentantă, însă pe termen lung s-ar putea să aibă efecte devastatoare asupra afacerii. Ideal ar fi ca și în perioadele bune, de creștere, să limitați contractarea de împrumuturi, folosind în locul acestora strategii sustenabile care să vă ajute să economisiți. În activitatea de import-export, planificarea plăților externe cu ajutorul instrumentelor de acoperire a riscului valutar poate reprezenta o soluție potrivită.

    3. Reduceți cheltuielile cu comisioanele și taxele asociate tranzacțiilor

    Perioadele de inflație și recesiune economică sunt întotdeauna însoțite de o volatilitate crescută în piața valutară. Iar pentru un business de import-export asta poate să însemne chiar și mii de Euro sau Dolari datorați la scadența unei tranzacții viitoare.

    Atunci când nu puteți fixa un preț pentru fiecare tranzacție, aveți totuși posibilitatea de a reduce cheltuielile asociate acesteia prin optimizarea a două elemente: cursul valutar, respectiv taxele și comisioanele aplicate tranzacției.

    Dacă v-ați bazat întotdeauna pe cursul de schimb oferit de banca dumneavoastră curentă, probabil este momentul oportun să faceți o schimbare și să căutați un partener de schimb valutar care să vă poată oferi un curs de schimb personalizat avantajos la fiecare plată sau încasare externă.

    Spre exemplu, când tranzacționați cu AKCENTA în zona Euro beneficiați de un curs de schimb adaptat nevoilor afacerii dumneavoastă, dar și de comisioane minime sau chiar zero la plățile SEPA.

    4. Amânați investițiile majore

    Investițiile reprezintă semnul unei afaceri în dezvoltare. Dar atunci când piața este instabilă, investițiile majore pot limita drastic capacitatea unei companii de a face față unei situații limită. Înainte să demarați un plan ambițios pentru extinderea afacerii dumneavoastră de import-export, răspundeți la câteva întrebări-cheie:

    • Cât de necesar este acest plan pentru existența pe termen mediu și lung a afacerii?
    • Ce impact are investiția asupra cashflow-ului?
    • Ce riscați dacă nu duceți acum la capăt planul de investiție propus?
    • Puteți adapta valoarea investiției la un nivel care să scadă riscurile în cazul unei crize?

    Chiar și pe timp de recesiune unele afaceri prosperă. Iar investițiile sunt cu atât mai necesare într-o economie aflată în stagnare sau declin.

    Răspunsurile oneste pe care vi le oferiți la întrebările de mai sus, dar și o analiză foarte minuțioasă a resurselor financiare curente și prognozate ale companiei, ar trebui să vă ofere suportul de care aveți nevoie pentru a investi în beneficiul afacerii dumneavoastră.

    5. Protejați  lichiditățile companiei

    În situațiile neprevăzute, cum este criza generată de invazia Ucrainiei de către Rusia, contează foarte mult să aveți o plasă de siguranță pentru a rămâne stabil pe piață. Recomandarea specialiștilor financiari este să optați pentru mai multe conturi de depozit, dacă aveți deja economii financiare. Valoarea conturilor în numerar nu fluctuează, iar în situația unei crize imediate veți putea retrage sumele de bani necesare fără să suferiți vreo pierdere financiară majoră.

    În final, luați doar deciziile care sunt potrivite afacerii dumneavoastră

    Războiul ruso-ucrainean a dus la o încetinire semnificativă a economiei și la o serie de efecte negative greu de controlat, după cum declară și specialiștii din cadrul Băncii Mondiale.

    Unele efecte negative au amplificat problemele care au apărut post-pandemie, cum sunt blocajele de la nivelul lanțurilor internaționale de aprovizionare, limitarea activității din anumite sectoare (automotive și piața energiei), dar și creșteri semnificative ale tuturor prețurilor.

    În zona Euro ne confruntăm cu o inflație ridicată, noi maxime istorice fiind atinse de la o lună la alta, în timp ce ritmul de creștere a economiei a scăzut vizibil.

    Pentru moment, pare că recesiunea globală poate fi controlată, însă nivelul inflației ar putea rămâne ridicat câțiva ani de acum înainte, aspect care ar putea afecta în mod special economiile cu venituri mici și medii. Băncile centrale din întreaga lume cântăresc deja decizia: inflație sau recesiune? Unii analiști cred că recesiunea este tratamentul ideal pentru inflație, iar o inflație prelungită este mai puțin periculoasă decât o recesiune ce se întinde pe o durată mai scurtă de timp.

    Când analizați modalitățile în care vă pregătiți propria afacere pentru o perioadă îndelungată de inflație, luați în calcul stabilitatea financiară actuală, dar mai ales indicatorii economici ai piețelor în care aveți parteneri de schimb comercial.

    Prudența financiară, abilitatea de a adapta afacerea la schimbările din piață, dar și alegerea unor soluții noi de reducere a cheltuielilor vă pot repoziționa afacerea pe calea pe care o doriți. În cazul în care vreți să abordați strategic eficientizarea cheltuielilor generate de schimburile valutare, vă stăm la dispoziție pentru o discuție în care să analizăm împreună nevoile și oportunitățile din afacerea dumneavoastră, asigurându-ne că aveți acces la cele mai bune oferte de schimb valutar și plăți internaționale din piața europeană.

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube