Akcenta top

Eficientizarea operațiunilor financiare în import-export. Avantajele utilizării conturilor dedicate în valută

Eficientizarea operațiunilor financiare în import-export. Avantajele utilizării conturilor dedicate în valută
Eficientizarea_operatiunilor_financiare_in_import-export

Plățile și încasările în monedă străină se află la baza oricărei afaceri din import-export. Însă operațiunile cu valută pot fi mai mult sau mai puțin costisitoare, ca timp și bani, în funcție de strategia pe care o abordați cu privire la tranzacționare.

De ce e bine să folosiți cont dedicat pentru fiecare valută

Modificarea continuă a mediului financiar obligă companiile să se extindă și să se adapteze continuu, gestionarea valutelor diversificate fiind, la rândul ei, o activitate dinamică. Conturile business dedicate fiecărei valute cresc accesul la monitorizarea resurselor și facilitează conversiile care maximizează eficiența (identificarea momentului oportun pentru schimbul valutar) dar și flexibilitatea operațională (realizarea de plăți către diferiți furnizori în moneda solicitată de către aceștia).
Un cont dedicat unei valute este un cont denominat într-o anumită monedă, totalitatea tranzacțiilor – plăți sau încasări – putând fi efectuate doar în respectiva monedă.
Conturile dedicate sunt mai avantajoase deoarece permit o simplificare a tranzacțiilor internaționale (în fluxul dintre instituțiile financiare variate ca tip și poziționare geografică), dar și pentru că permit obținerea transparenței financiare pentru toți actorii implicați în proces (companii, instituții financiare clasice sau de tip fintech, respectiv autoritățile de supraveghere financiară).
Cele mai importante două beneficii sunt, însă, costurile minime și timpii reduși pentru operarea tranzacțiilor.

5 motive suplimentare pentru a folosi conturi dedicate în valută

Reticența pe care managerii afacerilor de import-export o aveau în urmă cu câțiva ani cu privire la folosirea mai multor conturi bancare începe, în sfârșit, să dispară. Pe de o parte, serviciile financiare digitale au simplificat partea operațională, pe de altă parte, schimbările din mediul de afaceri determină managerii să reacționeze mai repede pentru a profita de oportunitățile de moment.

De ce sunt utilizate conturile dedicate? Iată cele mai importante motive:

  1. Eficiență financiară. În locul unui cont bancar unic sau al celui de trezorerie, este mult mai simplu să operați prin intermediul conturilor dedicate. Cum funcționează? Prin debitare directă. Când există un cont individual pentru fiecare monedă în care se realizează tranzacțiile, atât plățile, cât și încasările, pot fi realizate rapid sau chiar instant. Și, în lipsa schimburilor valutare în mai multe monede, comisioanele de schimb ajung să fie eliminate complet;
  2. Securitate, automatizare și trasabilitate. Standardele de securitate în zona financiară sunt la cel mai ridicat nivel în ziua de azi, cu atât mai mult în cazul tranzacționării online. Însă platformele online mai permit și planificarea plăților și încasărilor cu un câștig enorm de timp. Unele aplicații de online banking, cum e cazul OLB – aplicația dedicată clienților AKCENTA, oferă, suplimentar, rapoarte bine sistematizate despre evoluțiile contului pentru fiecare monedă în parte;
  3. Adaptabilitate la fluctuațiile cursului valutar. Conversia în valuta dorită, la momentul la care cursul este favorabil, este mai ușor de făcut, mai ales când beneficiați și de suportul unui specialist în schimburi valutare;
  4. Administrare simplificată a tranzacțiilor. Accesul permanent la istoricul de tranzacționare (pentru dumneavoastră sau departamentul financiar al companiei) permite o organizare mai bună a operațiunilor financiare și, în același timp, predictibilitatea cash flow-ului;
  5. Parteneriate strategice. Negocierea contractelor curente sau noi în moneda partenerului vă oferă un avantaj strategic considerabil, denotând stabilitate și ajutându-vă să obțineți mai ușor încrederea celor cu care colaborați.

De câte conturi aveți nevoie?

Ca să mențineți la minimum costurile și la maximum beneficiile, recomandarea noastră este să folosiți câte un cont pentru fiecare valută tranzacționată. E bine să știți și că, atunci când colaborați cu noi, nu e nevoie să schimbați banca cu care lucrați în prezent.

Operațiunile sunt efectuate direct și securizat (online sau la telefon) prin conturile curente interne puse la dispoziție gratuit de AKCENTA. Puteți avea, astfel, până la 18 conturi curente interne pentru monedele tranzacționate, păstrând controlul permanent asupra fiecărei tranzacții.

În concluzie, structurarea finanțelor proprii ale unei afaceri prin intermediul conturilor dedicate poate fi un avantaj major atunci când activați în sectorul de import-export. Afacerea dumneavoastră este însă unică, astfel că, în parteneriatul cu AKCENTA, soluțiile financiare de care veți beneficia vor fi 100% adaptate profilului afacerii și contextului în care operați.

Soluții pentru IMM-uri din partea celui mai mare fintech din Europa Centrală

Analiză oferită de AKCENTA – primul fintech destinat exclusiv companiilor, care de mai bine de 25 de ani oferă IMM-urilor condiții inegalabile pentru schimburi valutare și plăți internaționale. 
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență