Akcenta logo

    Cum puteți evita costurile ascunse ale tranzacțiilor internaționale

    11. 7. 2023

    Cum puteți evita costurile ascunse ale tranzacțiilor internaționale

    Rețeaua globală de tranzacții financiare transfrontaliere este complexă și, de multe ori, se confruntă cu varii probleme, precum lipsa de transparență, întârzierile și costurile ascunse pentru afacerile din diferite industrii. Ceea ce înseamna că taxele și comisioanele aplicabile oricărei plăți sau încasări internaționale au potențialul de a vă afecta rezultatele financiare ale businessului.

    Dacă vă confruntați cu provocări similare, există o serie de soluții inovative pe care le puteți implementa. Conturile curente multi-valută pentru afaceri sunt doar una dintre alternativele mai avantajoase financiar, mai rapide și mai sigure.

    Care sunt costurile ascunse ale tranzacțiilor transfrontaliere?

    Transferurile transfrontaliere sunt lipsite atât de rapiditate, cât și de transparență dacă sunt realizate pe platforme de schimb valutar și plăți internaționale greu accesibile unui utilizator neexperimentat. Cu cât sunt implicate mai multe instituții intermediare într-un transfer și cu cât sunt mai complexe caracteristicile unei tranzacții (precum locația geografică a beneficiarului și a destinatarului, reglementările fiscale diferite din fiecare țară sau chiar regimul sărbătorilor legale), cu atât mai complicată și mai costisitoare este întreaga operațiune.

    Și, deloc de neglijat, există taxele suplimentare sau costurile ascunse care, de cele mai multe ori, nu pot fi monitorizate.

    Costurile tranzacțiilor transfrontaliere pot fi împărțite în mai multe categorii:

    Comisioane bancare

    Instituțiile financiare percep mai multe comisioane pentru gestionarea plăților transfrontaliere, plăți care pot consta în comisioane de tranzacție, costuri de schimb valutar și cheltuieli bancare corespondente. Chiar și rectificarea unei informații greșite într-o plată internațională vă poate costa zeci de euro în funcție de instituția de plată folosită, respectiv banca partenerului căruia îi transferați banii.

    Taxe bancare intermediare

    Plățile internaționale se pot efectua prin mai multe instituții financiare intermediare, fiecare percepând o taxă pentru serviciul pe care îl furnizează.

    Taxe de conformitate

    Tranzacțiile transfrontaliere trebuie să respecte o varietate de reglementări și legi. Un exemplu care duce la creșterea costurilor este taxa percepută de instituțiile financiare pentru a se conforma legislației privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului și a altor activități financiare frauduloase.

    Costuri operaționale

    Afacerile de import-export suportă diverse costuri operaționale pentru a-și gestiona și urmări plățile transfrontaliere prin sisteme opace, crescând efortul necesar de reconciliere.

    Comisioane privind schimbul valutar

    În cazul tranzacțiilor transfrontaliere, băncile adaugă o marjă peste cursul de schimb mediu al pieței pentru a obține profit. Această marjă de curs valutar diferă drastic între instituțiile bancare și poate fi dificil de identificat.

    Volatilitatea pieței valutare în general este, de asemenea, un factor care va influența costurile privind tranzacțiile transfrontaliere, în special în cazul companiilor care derulează tranzacții recurente de mare valoare.

    Soluții: Cum puteți evita costurile ascunse ale tranzacțiilor transfrontaliere?

    Costurile tranzacțiilor transfrontaliere sunt parte din orice afacere de import-export și, de cele mai multe ori, se traduc în taxe fixe, respectiv procente aplicate fiecărei sume transferate. Cu siguranță vă sunt cunoscute taxa de administrare a cardului bancar în monedă străină sau taxa de administrare a contului. Cu cât numărul valutelor folosite în relația cu partenerii este mai mare, cu atât cresc taxele și comisioanele percepute de instituțiile financiare clasice.

    Adunate, taxele, tarifele și comisioanele pot duce la acumularea unor sume importante (sute sau mii de euro anual), sume de care afacerea dumneavoastră s-ar putea folosi mai bine dacă i-ar avea la dispoziție.

    Iată și câteva metode de a evita aceste costurile ascunse ale tranzacțiilor transfrontaliere:

    Utilizați conturi pentru fiecare valută în care tranzacționați

    În calitate de manager al unei companii de import-export, puteți beneficia de conturi gratuite pentru fiecare valută în care tranzacționați. Prin intermediul acestora, puteți efectua cu ușurință tranzacții internaționale în conturile partenerilor de peste graniță sau puteți încasa sumele aferente produselor și serviciilor comercializate, eliminând, astfel, costurile lunare pentru întreținerea conturilor și comisioanele care sunt aplicate transferurilor între conturi în valute diferite.

    Atât dumneavoastră, cât și furnizorii și clienții afacerii pe care o conduceți, puteți profita de rețelele locale de plată pentru o procesare mai rapidă și sigură. De asemenea, permițând clienților să proceseze tranzacții la nivel local, le puteți îmbunătăți experiența de cumpărare, ceea ce este excelent pentru fidelizare și atragarea de noi clienți.

    Mai mult decât atât, veți eficientiza procesul de contabilitate și de reconciliere a conturilor. Echipele administrativ-financiare din firma dumneavoastră nu vor mai trebui să se conecteze la mai multe conturi bancare în monede diferite și să petreacă ore îndelungate în reconciliere.

    Monitorizați și actualizați politica de prețuri pentru transferurile internaționale

    Politica de prețuri pentru tranzacțiile transfrontaliere este un proces dinamic care necesită monitorizare și actualizare regulată. Ar trebui să revizuiți acest proces cel puțin anual sau ori de câte ori există modificări semnificative în operațiunile dumneavoastră de afaceri, în condițiile de piață sau în reglementările fiscale.

    Inflația națională și cea din țările unde se află partenerii dumneavoastră de afaceri este doar unul dintre elementele-cheie care afectează prețurile.

    De asemenea, ar trebui să urmăriți modificările regulilor locale și evoluțiile politicilor de prețuri pentru transferuri din țările în care vă desfășurați activitatea, evaluând în acest mod potențialele riscuri și oportunități pentru tranzacțiile transfrontaliere.

    De exemplu, dacă desfășurați pe teritoriul UE activități de import-export care depășesc o anumită sumă, va trebui să furnizați raportul statistic aferent privind fluxurile comerciale. Aceste praguri de la care raportarea devine obligatorie sunt stabilite anual de către fiecare stat membru și trebuie monitorizate.

    ***

    Este esențial atunci când efectuați plăți internaționale să fiți atenți la aceste detalii, astfel încât să puteți evita pierderile neanticipate.

    Recomandarea este să identificați parteneri specialiști în domeniu care vă pot avertiza în privința costurilor ascunse și vă pot oferi nu doar informații cu autoritate despre tendințele pieței valutare, ci și condiții avantajoase pentru plățile internaționale

    Newsletter
    Piețele financiare se schimbă foarte repede. La Akcenta, noi ținem pasul cu ele
    Akcenta Logo

    Vreau să devin client

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube