Akcenta top

Operațiuni la termen (Hedging)

Operațiunile la termen includ instrumentele de acoperire cele mai cunoscute - operațiuni la termen și tranzacțiile swap.

Ce este operațiunea la termen FORWARD?

Funcția principală a forwardului este acoperirea împotriva fluctuațiilor nefavorabile ale cursului de schimb pentru două valute. Forwardul vă oferă posibilitatea să cumpărați sau să vindeți cantitatea de valută străină stabilită de dvs. la un curs stabilit la încheierea tranzacției, dar cu decontare în viitor (de regulă, în termen de 1 an. Ȋn cazuri individuale se poate și mai târziu).

La ce servește o tranzacție FORWARD?

Cu ajutorul forwardului, aveți posibilitatea să obțineți o siguranță și să fixați o marjă comercială împotriva pierderilor din cauza unei eventuale evoluții nefavorabile a cursului pe piața valutară.

Vă putem stabili un curs chiar acum, în baza căruia veți schimba devizele în viitor și anume, până la un an în avans. Astfel, vă puteți fixa un curs în cadrul calculului comenzii dvs.

Akcenta

Pentru cât timp vă puteți asigura?

Cu AKCENTA CZ vă puteți asigura, în mod normal, până la 1 an în avans. În cazuri individuale, acest lucru este posibil pentru perioade mai lungi.

Avantajele tranzacțiilor la termen încheiate cu AKCENTA CZ:

Comisioane ZERO
Comisioane ZERO
Fără limitare a sumei maxime
Fără limitare a sumei maxime
Planificare financiară fiabilă
Planificare financiară fiabilă
Economii substanțiale
Economii substanțiale
Flexibilitate în ceea ce privește durata contractului
Flexibilitate în ceea ce privește durata contractului
Siguranța financiară  a încheierii tranzacției
Siguranța financiară a încheierii tranzacției
Accesibilitate
Accesibilitate
Eficiență operațională
Eficiență operațională

Firmele și întreprinzătorii care tranzacționează cu parteneri externi, încasează valută străină pentru marfă exportată sau plătesc cu valută străină marfa importată sunt, în mod normal, expuși riscului de pierdere în din cauza fluctuației cursurilor valutelor străine. În cele din urmă, modificarea cursurilor poate însemna o pierdere semnificativă sau chiar completă pentru firmă a profitului operațional (pierderea de curs poate depăși marja comercială). Din cauza acestui lucru, competitivitatea societății poate fi diminuată considerabil sau funcționarea acesteia poate fi pusă în pericol.

O soluție simplă, care elimină riscul de curs, o reprezintă instrumentele de acoperire a cursului.

EXEMPLU
Clientul – exportator a încheiat un contract în Euro pentru vânzarea unor utilaje cu scadență la 6 luni. Clientul are cheltuielile în RON și a folosit cursul actual pentru calculul cursului viitor. Prin urmare, din momentul stabilirii prețului produsului până la scadența tranzacției, clientul este expus riscului de apreciere a leului față de Euro. Dacă, după 6 luni, leul se va aprecia, respectiv cursul va fi la o valoare mai mică, clientul va primi pentru suma în euro o sumă mai mică în lei decât a așteptat (a calculat inițial).

Cu acoperirea cursului viitor, firma obține un instrument eficient de planificare financiară (curs de calcul) și își minimizează astfel pierderile posibile. În aceste scopuri, se folosesc instrumentele care servesc la acoperirea riscului de curs – operațiunile la termen.

Evoluția cursurilor valutelor selectate în 5 ani:
 
Francul elvețian
(CHF/RON)
EURO
(EUR/RON)
Dolarul american
(USD/RON)
Zlotul polonez
(PLN/RON)
Forintul maghiar
(HUF/RON)
CHF_RON
EUR_RON
USD_RON
PLN_RON
HUF_RON
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
Economii semnificative. Planificare financiară sustenabilă
 
Prin diferențele de curs și serviciile de acoperire a riscului valutar, AKCENTA vă ajută să economisiți sume importante și să aveți certitudinea unei planificări financiare fiabile. În plus, datorită plăților rapide puteți negocia avantaje comerciale suplimentare cu partenerii dumneavoastră externi.
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență