Akcenta top

SWAP

Tranzacția swap este o operațiune la termen cu valute străine.

Operațiunea fixă convenită cu valute străine este alcătuită din două părți. În cadrul operațiunii are loc cumpărarea sau vânzarea imediată a mijloacelor bănești în valuta A pentru o anumită cantitate a mijloacelor bănești în valuta B.

Ulterior, într-o anumită zi lucrătoare convenită la o data viitoare, are loc cumpărarea sau vânzarea mijloacelor bănești în valuta B pentru o anumită cantitate a mijloacelor bănești în valuta A, la cursul swap convenit în momentul încheierii tranzacției respective.

Condiții pentru obținerea tranzacției swap:

 
La încheierea tranzacțiilor la termen clientul își asumă anumite tipuri de riscuri (de piaț㠖 valutare și riscul ratei de dobândă, riscul partenerului contractual, riscul de lichiditate, efectul de pârghie). Depinde întotdeauna de scopul și modalitate de utilizare a tranzacției la termen. Înaintea semnării Contractului-cadru și a încheierii tranzacției, dar și oricând solicitați, dealerii vor avea plăcerea să vă explice fiecare tip de risc, atât verbal cât și în scris.
 
 

Prin încheierea operațiunii la termen, firma obține imediat garanția cursului de schimb viitor, cu care peste 3 luni (spre exemplu) va fi realizată conversia valutară. Este soluția ideală pentru situațiile în care cursul la termen este în conformitate cu evoluția așteptată a cursurilor de schimb și reprezintă un instrument eficient din punct de vedere al previziunilor și planurilor financiare ale firmei.
În cazul în care importatorul sau exportatorul nu a estimat corect scadențele încasărilor sau ale obligațiilor viitoare și în același timp a încheiat deja o operațiune la termen față de încasare/plată, există posibilitatea de prelungire (decalarea decontării operațiunii), sau de reducere (decontare anticipată a operațiunii) a forwardului prin swap. Condițiile și principiul de stabilire a prețului swap sunt aceleași cu forward și anume, cursul la termen diferă de cel la vedere cu puncte forward.

 
EXEMPLU
Client exportator (pornind de la exemplul de la forward):
În baza parametrilor inițiali, când un beneficiar străin a trebuit să plătească suma de 100.000 EUR până în 30 iunie, clientul s-a asigurat cu un forward, ceea ce înseamnă că până în 30 iunie, el trebuie să livreze 100.000 EUR. Beneficiarul a comunicat că plata mărfii va fi cu o întârziere de 14 zile și astfel, clientul încheie o tranzacție swap și prelungește scadența forwardului convenit inițial cu 14 zile. La data de 30 iunie, clientul va cumpăra 100.000 EUR la cursul actual și va deconta astfel forwardul încheiat inițial. În același moment, el va vinde 100.000 EUR cu o scadență nouă după 14 zile. Valoarea cursului nou la termen va fi bazată pe cursul actual, ajustat cu punctele forward.

Exemplu ilustrativ:

operațiune dată tipul operațiunii suma în EUR parte a operațiunii valuta
cursul
EUR/CZK
încheiere 30.03. Forward 100.000 vânzare 30.06. 27,00
decontare 30.06. Swap/spot 100.000 cumpărare 30.06. 27,21
încheiere 30.06. Swap/Forward 100.000 vânzare 14.07. 27,208

În cazul în care firma va obține plata mărfii în avans, forwardul existent poate fi decontat parțial sau total în avans cu ajutorul swapului.

Swapul poate fi utilizat și în situațiile în care o companie are surplus de o valută și deficit de o altă valută de care are nevoie pentru îndeplinirea obligațiilor sale scadente. Cu ajutorul swapului poate efectua două operațiuni (la vedere și la termen) când prin vânzarea valutei în exces va cumpăra temporar valuta deficitară. La data stabilită în viitor va efectua schimbul invers la cursul convenit anterior.

Nu ezitați să contactați Departamentul de dealing al societății AKCENTA CZ, pentru a solicita mai multe informații despre acest serviciu și pentru a beneficia de un instrument avantajos pentru limitarea riscului în cadrul activității dvs. economice.
Doriți să aflați mai multe despre serviciile noastre?
Budapesta - în Ungaria AKCENTA CZ activează din anul 2011
Linkuri conexe
Informații detaliate despre serviciu
 
AKCENTA CZ a.s. nu are nicio responsabilitate pentru prejudiciile sau veniturile nerealizate ce pot fi cauzate vreunei persoane prin utilizarea informațiilor și a datelor cuprinse în acest site sau în materialele de marketing ale societății. AKCENTA CZ a.s. atrage atenție asupra faptului că încheierea operațiunilor la termen menționate pe acest site sau materiale de marketing includ riscuri cu care clientul este obligat a se familiariza în limita maximă, să le înțeleagă, să le ia în considerare și eventual să ceară informații suplimentare. Informații detaliate în legătură cu riscurile aferente operațiunilor la termen sunt specificate pe site-ul AKCENTA CZ a.s.: Riscurile selectate legate de încheierea operațiunilor la termen. Informațiile referitoare la riscuri vor fi furnizate și de către angajații societății AKCENTA CZ a.s.
AKCENTA CZ
cea mai mare instituție de plată
din Europa Centrală
Vreau sa devin client
51.000
de clienți
25
peste
de ani experiență